Hoe koop je een huis? Wij leggen het uit in vijf stappen

iStock Foto: fizkes

Hoewel Leeuwarden jarenlang bijna een schoolvoorbeeld was van hoe de woningmarkt zou moeten zijn, is ook hier in de afgelopen jaren sprake van een overspannen situatie. Woningen staan soms slechts een week te koop en de prijzen stijgen nog altijd.

Jongeren lukt het nauwelijks om als starter een woning te bemachtigen en je hoort steeds vaker dat mensen bieden zonder voorbehoud van financiering om een streepje voor te kunnen hebben. Waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een huis? We zetten het hieronder uiteen in vijf stappen.

1. Bepaal je budget

Om een woning te kunnen kopen, zul je eerst moeten weten hoeveel geld je kunt lenen. Win informatie in over de maximale hypotheeksom die je op basis van jouw inkomen kunt krijgen. De hoogte van het bedrag is voor een belangrijk deel afhankelijk van jouw inkomen plus dat van je eventuele partner. Ook reeds opgebouwde schulden spelen een belangrijke rol.

2. Vind een geschikte woning

Deze stap kan een hele klus zijn, omdat er maar weinig betaalbare woningen voor starters beschikbaar komen. Als je een leuke woning gespot hebt, regel dan een bezichtiging en laat, voordat je overgaat tot koop, eerst een bouwkundig rapport opstellen door een onafhankelijke deskundige. Daarmee voorkom je dat je verborgen gebreken over het hoofd ziet en bespaar je jezelf veel ellende.

3. Breng een bod uit

Door de grote vraag naar woningen moet je rekening houden met concurrentie. Heb je financieel de ruimte om hoger te bieden dan de vraagprijs? Veel mensen bieden tegenwoordig zonder voorbehoud van financiering. Dat kun je natuurlijk alleen maar doen wanneer je er echt zeker van bent dat de financiering rond komt. Daarmee geef je de koper een stukje zekerheid, want die hoeft nu niet eerst zes weken in spanning te zitten of het je wel gaat lukken om het geld op tafel te krijgen.

4. Teken de koopovereenkomst

Met het ondertekenen van de overeenkomst leg je vast dat jij de koper van het huis bent. Je bent dan nog niet de eigenaar, dat komt pas in de volgende stap. Je hebt nu wel zwart op wit staan dat de woning aan jou zal worden verkocht.

5. De feitelijke overdracht

Als alles geregeld is, ga je naar de notaris voor de feitelijke overdracht. Gefeliciteerd, je bent nu echt de nieuwe eigenaar van de woning!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.