Hoe je jouw opzetzwembad het beste kan schoonmaken en schoonhouden: de beste tips!

Foto: Intex

Wie een opzetzwembad heeft gekocht om thuis te gebruiken, zorgt namelijk goed voor zijn of haar opblaasbaar zwembad. Het opblaasbaar zwembad goed en geregeld schoonmaken én daarmee schoonhouden is hiervan een belangrijk onderdeel. In dit artikel gaan we in op hoe je jouw eigen opzetzwembad, zoals een Intex zwembad van Top Zwembadshop, op een slimme en efficiënte manier kunt schoonmaken. Naast dat we je goede tips geven om je opblaasbaar zwembad schoon en netjes te houden, gaan we in dit artikel ook - tussen de lijnen door - in op de precieze voordelen van een schoon en goed onderhouden Intex zwembad met zwembadpomp.

Zorg dat je de zwembadpomp geregeld schoonmaakt

Een van de belangrijkste punten van aandacht bij het goed schoonmaken van je opzetzwembad van Top Zwembadshop , is zorgen dat de zwembadpomp goed blijft werken. De pomp van je Intex zwembad is namelijk cruciaal om het water goed te laten doorstromen en zo vers en fris te houden. Een goede zwembadpomp voorkomt dat er bacteriën en algen in het zwembadwater kunnen groeien. En ook gaat een goed werkende pomp nare geurtjes tegen. Vergeet daarom niet om geregeld je zwembadpomp schoon te maken. Zet hiervoor de pomp van je opzetzwembad uit en draai de draaidop aan de bovenkant van de pomp eraf. Haal daarna de filter uit de pomp en spoel deze grondig af met een tuinslang of in een emmer schoon water. Laat de filter in de zon drogen en borstel daarna de kleine deeltjes die er nog in zitten eraf. Vervolgens kun je de filter het beste in een emmer doen, met daarin 1/7 deel chloor en 6/7 deel water. Laat dit zo’n 3 tot 4 dagen weken. Laat de filter daarna opnieuw in de zon drogen en borstel deze weer af. De laatste ronde qua schoonmaak is de filter in een schone emmer doen, met daarin 9/10 deel water en 1/10 deel chloorzuur. Doe een deksel op de emmer en laat deze enkele uren weken. Daarna de filter afspoelen en klaar is je filter.

Zorg dat de waarden van het water in orde zijn

Naast een schoon filter is het erg belangrijk dat het water goed schoon is en de juiste waarden heeft, qua chloorwaarden en zuurtegraad. Meet de waarden minimaal twee keer per week als het opblaasbaar zwembad in gebruik is. Dit kun je doen met een meetstaafje. Zijn de waarden niet op orde, voeg dan chloor bij of kies voor het bijvoegen van pH min of pH plus poeder. Het is belangrijk dat de chloorwaarden en zuurtegraad correct zijn, omdat het water anders snel vervuild raakt met bacteriën.

Schoon water: voorkomen is beter dan genezen

Een van de slimste manieren om je zwembad schoon te maken én houden, is door preventief te werk te gaan. Dit kun je doen door, voordat je het opblaasbaar zwembad in de tuin betreedt, je voeten goed af te spoelen. Dit voorkomt dat er onnodig modder en andere troep in het zwembadwater terechtkomen.

Een andere effectieve manier om het zwembadwater schoon te houden, is door gebruik te maken van hulpmiddelen die hiervoor speciaal zijn ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan een schepnetje om de grootste troep - zoals bladeren en dode insecten - uit het water te vissen. Ideaal voor het goed schoonmaken van de bodem van je opzetzwembad, is gebruikmaken van een zwembadstofzuiger. Dit is een speciale zuiger die werkt via een tuinslang met water. Door goed te zuigen, vang je kleine viezigheid, dode insecten en haren op de bodem op in een netje. Vervolgens leeg je het netje in een prullenbak en is je water direct weer een stuk schoner. Heerlijk toch?

En ook dit kun je doen om je opblaasbaar zwembad schoon te houden

Verder is het aan te raden om, als het opblaaszwembad niet in gebruik is, deze goed af te dekken met een speciaal zwembadzeil. Zorg ervoor dat de randen van het zeil verzwaard zijn, zodat het afdekzeil niet bij het minste of geringste van het zwembad waait. Een afdekzeil gebruiken voorkomt een hoop groenafval en ongedierte in je tuinzwembad. Ten slotte nog deze tip, die veel mensen negeren: verbiedt je huisdieren, zoals je hond, om in het zwembad te gaan. Honden, katten en andere huisdieren zijn voor tuinzwembaden enorme vervuilers, omdat ze veel haren loslaten. Nog los daarvan is het niet echt hygiënisch om in hetzelfde water als je huisdieren rond te zwemmen. Door je zwembad goed schoon te houden, dus zonder huisdieren erin, voorkom je bij jezelf en andere zwemmers (bijvoorbeeld je kids) allergieën en ziektes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.