Fietsweetjes: wist jij dit al over fietsen?

Foto: Pixabay

Wie houdt er nou niet van een leuke feitjes op zijn tijd. Feitjes om de algemene kennis wat bij te spijkeren, of feitjes die je kunt vertellen op de maandelijkse borrel op werk. Zo zijn er nog een heleboel redenen waarom feitjes leuk zijn. Wij hebben voor jou in petto: de allerleukste fietsweetjes! Wij houden namelijk van fietsen en alles wat met fietsen te maken heeft, en delen deze fietsweetjes graag met je!

De lengte van de fietspaden

Soms lijkt Nederland te beschikken over meer fietspaden dan elke andere soort weg. Dat ons kleine, koude kikkerlandje als fietsland wordt beschouwd is daarom ook geen verrassing. Want wist jij dat de lengte van de fietspaden in Nederland 35.000 kilometer is? Dat is behoorlijk wat. De kans dat jij elke mogelijke route kent is daarom niet echt waarschijnlijk. Wist je ook dat je vooral in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland lange fietstripjes kan maken? Hier zijn de meeste meters fietspad van alle 35.000 kilometer te vinden.

We houden van fietsen

Als je dacht dat dat al alles over het feitje was heb je het mis. We hebben wat cijfers die jij vermoedelijk nog niet wist. Een Nederlander fietst namelijk gemiddeld 1000 kilometer per jaar. Tieners zelfs nog veel meer dan dat. Zij fietsen namelijk het dubbele! Dit komt mede door de stijging in populariteit van elektrische fietsen. E-bikes hebben niet meer het muffe alleen-voor-oude-mensen-imago, maar zijn tegenwoordig hartstikke hip. Ook fietsen we gemiddeld 2,9 kilometer per dag. Al is het alleen maar naar de supermarkt of de winkel om de hoek.

In Nederland hebben we maar liefst 22,8 miljoen fietsen, waarvan 1,8 miljoen elektrische modellen. Daarmee bezit iedere Nederlander maar liefst 1,3 fiets(en). In geen enkel ander land hebben ze zoveel fietsen per inwoner, wat Nederland uniek maakt! Bron: fietsersbond

Fietsenwinkels in overvloed

Toe aan een nieuwe fiets? Je hebt keuze genoeg. In Nederland zijn er namelijk 16 fietsenwinkels per 100.000 inwoners. Heeft de ene fietsenwinkel niet de e-bike die je wilt? Dan reis je zonder moeite door naar de volgende winkel. Mountainbikes, stadsfietsen, moederfietsen; er zal gegarandeerd een fietsenwinkel in jouw buurt zijn die heeft wat jij zoekt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Stella fietsenwinkel in Leeuwarden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.