Aangeboden door: Slotenspeciaalzaak.nl

Fietstocht rondom Leeuwarden: Dit mag je niet missen

Foto: Pixabay

De omgeving van Leeuwarden biedt volop mogelijkheden voor mooie fietstochten. Het afwisselende landschap, de weidse vergezichten, prachtige luchten en natuurlijke de pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden, staan garant voor een dag vol fietsplezier. Wat mag je niet missen? Hieronder hebben we een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

Een goede voorbereiding…

Is het halve werk. Dat zeggen we natuurlijk niet voor niks. Als je een fietstocht gaat maken rondom de stad, dan is een goede voorbereiding wel belangrijk. Denk aan:

  • Controleren of je fiets in een goede staat is
  • De route goed uitstippelen
  • Een goed fietsslot in combinatie met een kettingslot

Natuurgebieden

Er zijn een aantal prachtige natuurgebieden waar je tijdens het fietsen niet uitgekeken raakt. Denk bijvoorbeeld aan natuur- en recreatiegebied De Groene Ster, natuurgebied Bûtenfjild en het open moeraslandschap Houtwiel nabij Veenwouden. En wat dacht je van de  de riet- en moeraslanden gelegen langs het watersportgebied Burgumer Mar of natuurreservaat de Dobben Hurdegarypsterwarren. Het zijn stuk voor stuk unieke gebieden waar je kunt vogel spotten, andere dieren kunt zien en genieten van de schitterende natuur die Friesland te bieden heeft.

Poptaslot

Het Poptaslot is een fraaie state net buiten Leeuwarden. Het werd in de 15e eeuw gebouwd door de familie Heringa als stins. Later, in 1687, kocht dr. Popta het en hij woonde er tot zijn dood. Sindsdien is het niet meer bewoond, maar het slot is wel open voor bezoek.

Verkenningstocht met de fiets: de 8 van Grou

Een prachtige fietsroute om het Friese landschap te ontdekken is de route ' de 8 van Grou '. Deze tocht gaat door het midden van Friesland en leidt je langs knusse dorpjes, het natuurgebied Alde Feanen en het typische Friese landschap. Onderweg maak je maar liefst 12 keer gebruik van een pontje, vergeet dus niet om kleingeld mee te nemen.

Terpen

Je moet er een flink stuk voor fietsen, maar het is wel de moeite waard. De terp van Hegebeintum is indrukwekkend (bijna 9 meter hoog) en de hoogste terp van Friesland. In het bezoekerscentrum kom je er meer over te weten en kun je een aantal archeologische vondsten bewonderen.

Aqua Zoo Friesland

Net ten oosten van Leeuwarden ligt een uniek dierenpark. In Aqua Zoo zie je dieren die in en om het water leven. Je loopt er over de eilandjes tussen de dieren, zoals vogels, zeeberen, pinguïns, zeehonden en leguanen. Daarnaast zijn er drie apeneilanden en een  kangoeroe-eiland. Met de fiets ben je er zo en kinderen leven zich uit in de speeltuin, kinderboerderij en roeiplas.

Mummies van Wiuwert

Ook hier moet je een flink eind voor doortrappen, maar de tocht is prachtig. Het kerkje van Wiuwert is een indrukwekkende stop, want in de kelder van de kerk kun je heuse mummies bewonderen. Ze zijn al 400 jaar oud en op natuurlijke wijze gemummificeerd. Wetenschappers denken dat het aan de atmosfeer in de kelder ligt.

Park Vijversburg

Net buiten de stad ligt Park Vijversbrug, ook wel het ‘Bos van Ypey’ genoemd. Het is een mooie fietstocht en ook in het park kun je fietsen of wandelen. Het grootste deel werd aangelegd in de 19e eeuw, maar er is ook een nieuw deel dat in de jaren 2005-2009 werd aangelegd. Het park ligt bovendien direct naast het recreatiegebied de Grote en Kleine wielen, waar je ook kunt wandelen en fietsen.

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.