Een laadpaal aan huis: waar moet ik op letten?

lanovalaadpalen.nl

Elektrisch rijden is de toekomst. Omdat jij nu al klaar wil zijn voor de toekomst, heb je een elektrische auto gekocht of geleased. Een fraaie en milieuvriendelijke auto, een mooie aanwinst dus! Hoe ideaal is het als je zorgeloos met je nieuwe auto de weg op kunt gaan? Geen zorgen over het vinden van een tankstation waar je kunt laden, maar gewoon een laadpaal aan huis! De enige vraag die nog rijst is waar je op moet letten als je de laadpaal wil plaatsen in bijvoorbeeld je tuin of op de oprit. In deze blog vind je het antwoord.

Mag ik mijn laadpaal plaatsen op mijn eigen oprit of in mijn eigen tuin?

Het antwoord hierop is afhankelijk van of je jouw woning hebt gekocht of huurt. Heb je je woning gekocht en heb je dus ook eigen grond? Dan mag je jouw eigen laadpaal hier gewoon op plaatsen. Bij koop zijn de regels namelijk heel simpel. Wat je op jouw terrein plaatst mag je helemaal zelf bepalen. Het maakt in dat geval ook niet uit of je jouw laadpaal koopt of leaset.

Heb je een woning die je huurt of wil je de laadpaal plaatsen op grond die niet van jou is? Neem dan contact op met de gemeente. Zij helpen je graag verder. Bij de ambtenaar dien je een aanvraag in voor de plaatsing van een laadpaal. Hij/zij brengt je ook op de hoogte van eventuele restricties. Houd er wel rekening mee dat, wanneer je de laadpaal op openbare grond plaatst, de laadpaal publiekelijk bezit wordt. Iedere inwoner mag dan van de laadpaal gebruik maken. Als je toestemming krijgt van de gemeente voor plaatsing, reserveert de gemeente daarvoor een speciale parkeerplaats om elektrische auto’s op te laden.

Waar moet ik verder aan denken bij de plaatsing van een laadpaal?

Ook is het handig om te weten waar je de laadpaal wilt bevestigen voordat je een laadpaal gaat kopen of leasen. Naast plaatsing van de laadpaal op je oprit of in de tuin is bevestiging aan de muur van de garage een optie. Om de plaatsing te bepalen is het van belang om te weten hoe ver het laadstation van de meterkast bevestigd wordt. Zo kun je uitrekenen hoe lang de laadkabel moet zijn en of de laadkabel in die lengte verkrijgbaar is. Ook heeft de plaatsing impact op de installatiekosten. Ga daarom van te voren na wat er allemaal moet gebeuren om de laadpaal te kunnen plaatsen.

Voor ieder merk een andere laadpaal

Denk ook goed na over de beste laadpaal voor jouw auto. Voor ieder merk is vaak een andere laadpaal die het beste werkt. Laat je daarover adviseren!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.