Aangeboden door: blackfridaynederland.nl

Dit kun je verwachten van Black Friday in 2020

Foto: pexels.com

Black Friday. Een fenomeen waar veel mensen zich nu al op verheugen. Aanbiedingen scoren en cadeautjes verzamelen, voor Sinterklaas en kerst bijvoorbeeld. Maar kunnen we dit jaar wel met z’n allen rond de kerstboom? 

Zwarte vrijdag klinkt heel wat minder gezellig dan ‘Black Friday’. Mogelijk dat deze start van de kersttijd en daarvoor inkopen doen, zijn Amerikaanse benaming heeft behouden, sinds het ook in Nederland booming business is. 

Voor de Amerikanen is het de dag na Thanksgiving Day, de dag waarop ze meestal vrij zijn, maar er is meer. Zoals wij in de vakantietijd zwarte zaterdag de dag van de grote verkeersdrukte richting Frankrijk noemen, zo was in de jaren vijftig in de Amerikaanse stad Philadelphia de verkeersdrukte na Thanksgiving zo enorm dat de politie er van een Black Friday sprak. 

Dat klinkt allemaal niet uitnodigend voor een dag waarop veel mensen zich nu al verheugen. De beredenering dat in de jaren tachtig veel winkeliers vanaf die dag eindelijk winst maakten, lijkt een logischer verklaring voor hoe we Black Friday tegenwoordig ervaren. Verlies schrijf je in het rood, winst in het zwart. 

Black Friday Nederland is hard op weg even populair te worden

Nederland kent dit winstfenomeen niet, maar is de laatste jaren even gretig als het om Black Friday gaat.  Black Friday Nederland  is dan ook hard op weg even populair te worden. Winkels geven kortingen, hoge kortingen en menig consument weet zijn of haar slag te slaan. Het is immers de tijd om Sinterklaas- en kerstcadeaus aan te schaffen. Wie goed scoort, kan aardig wat geld besparen. Ware het niet dat de uitgaven dan alsnog torenhoog kunnen zijn. Maar zo speelt de detailhandel nu eenmaal met het gedrag van de consument. Win-win! 

Naast offline aankopen met korting, gaan ook online winkels in de Black Friday acties mee. Acties die overigens al ver van tevoren worden aangekondigd. Het internet lijkt te ontploffen als we op het gebied van kleding, mediagadgets, speelgoed en muziek een slag kunnen slaan. Bijvoorbeeld bij  Bol.com Black Friday . Onze verlanglijstjes worden stevig afgevinkt en we lijken na Black Friday klaar voor de eerstvolgende Sint- of kersviering. 

Kunnen we met Sinterklaas of kerst wel samenkomen?

Blijft het de vraag hoe we dit jaar deze feestdagen kunnen vieren. Met hoeveel vrienden en familieleden mogen we in huiselijke kring samenkomen? Moeten we mondkapjes op? En is het mogelijk om onze grootouders, die misschien wel in een verzorgingstehuis zitten, bij onze familiefeestjes te betrekken? Wat dat betreft komt er een spannende tijd aan. Een tijd waarin het nog maar de vraag is of we de feestdagen samen kunnen vieren. Of het nu Sinterklaas is of kerstmis. Het zijn momenten dat we bij elkaar willen zijn en elkaar willen verwennen met cadeautjes. 

Het zijn de gezellige donkere dagen waarop we normaal gesproken onze presentjes hebben klaarliggen. Onze spullen die we via de meest geweldige aanbiedingen in de wacht hebben kunnen slepen. Voor onszelf, en ook voor onze kinderen, vrienden, grootouders en andere familieleden. Cadeautjes voor bij de schoorsteen en cadeautjes voor onder de kerstboom. Kunnen we ze dit jaar gezellig met elkaar en vooral gezamenlijk openmaken? We gaan het zien. Black Friday is dit jaar op 27 november.

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.