Aangeboden door: Surplex

Deze bewerkingsmachines kun je kopen bij veilinghuis Surplex

FOTO: PEXELS

Wanneer je op zoek bent naar een machine om hout of metaal te bewerken dan zou je een nieuw exemplaar kunnen kopen. Dit heeft natuurlijk wel een groot nadeel, zulke machines zijn immers hartstikke duur.

Daarom kan het beter zijn om een gebruikte hout- of metaalbewerkingsmachine aan te schaffen, wat mogelijk is bij veilinghuis Surplex . Je kunt hier meebieden op oudere modellen die eerder al gebruikt zijn voor productiewerk. Ondanks dat deze machines al gebruikt zijn in het verleden, verkeren ze nog steeds in goede staat. Onder andere de onderstaande bewerkingsmachines kun je aanschaffen bij Surplex.

Draaibanken

Draaibanken waren in het verleden gemaakt van hout. Inmiddels kun je al volwaardige CNC machines kopen. Wel is het basisprincipe nog hetzelfde gebleven. Met behulp van een draaibank zal een werkstuk namelijk opgespannen worden tussen de losse kop en de spindel. Een elektrische motor zal vervolgens zorgen voor een constante draaisnelheid en zal het werkstuk bewerkt worden met gereedschappen. Er zijn verschillende uitvoeringen die je aan kunt schaffen. Deze modellen variëren qua centerafstand, machinegewicht, draaidiameter, etc.. Surplex biedt diverse draaibanken te koop aan die ook zeker verschillen in grootte. Dergelijke machines zijn cruciaal voor productiewerk. Dit is het geval als je metaal wilt bewerken, maar ook hout kan bewerkt worden met de draaibanken.

Freesmachines

De freesmachine wordt gebruikt om metaal te bewerken. Het verwijdert materiaal van werkstukken door het freesgereedschap zeer snel te laten roteren op zijn as. Het werkstuk is gefixeerd, al kan het ook geroteerd worden terwijl het snijgereedschap juist stilstaat. De voortgangsbeweging zal tijdens het frezen loodrecht zijn, al kan dit ook in een hoek ten opzichte van de roterende as van de tool. Bij het boren is de voortgang in de richting van de roterende as, terwijl de freesgereedschappen bij een draaibank roteren rondom hun eigen as. Het gereedschap beweegt volgens de ingestelde contouren. De freesmachine wordt dus met name toegepast in de metaalbewerking. Het heeft minstens drie aanvoerrichtingen waardoor diverse complexe vormen geproduceerd kunnen worden met een hoge kwaliteit.

Formaatzagen

Formaatzagen worden met name ingezet in houtwerkplaatsen, maar ook in de raamproductie en de meubelbouw. Een zeer belangrijk kenmerk van de speciale cirkelzaag, wat de formaatzaag dus is, is de geleide tafel. Hiermee is het mogelijk om in slechts één bewerking een verlijmbare en precieze snede te maken. Vervolgens is het niet beslist nodig om de componenten af te vlakken of te corrigeren. Het scheelt dus veel tijd ten opzichte van andere tafelcirkelzaagmodellen. Formaatzagen zijn bovendien uitgerust met een verstekmeter, -aanslag, langsgeleider en een zwenkbaar zaagblad. Ze frezen gleuven, maar kunnen ook kunststof en non-ferro metalen zagen. De formaatzaag is echt een zaag voor de houtbewerking. Deze speciale zaag is in hoogte verstelbaar en kan ook tot 45 graden gekanteld kan worden.

Kantenaanlijmmachines

Een kantenaanlijmmachine wordt gebruik nadat houten plaatmaterialen bewerkt zijn. Dit wordt gedaan om het kantenmateriaal aan elkaar vast te lijmen. Er zal PVC, houtlijm of fineer aangebracht worden op de kanten van de plaatmaterialen. De verbindingskeuze hangt af van de eisen. De basis van de kantenlijmer, zoals zo’n machine ook wel genoemd wordt, bestaat uit een aandrijfunit en een behuizing. Ook heeft het een verstelbare brug, dit zal de platen in de goede positie vasthouden. In de brug en de behuizing is de transportband ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat het materiaal niet verschuift tijdens het lijmproces. Het is zelf opgemaakt uit drukrollers en een transportketting. Dit zal het kantenmateriaal tegen elkaar aandrukken. Er zijn diverse speciale modellen verkrijgbaar die gemaakt zijn puur voor specifieke sectoren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.