Aangeboden door: thebagstore.nl

Dé traditionele schooltas is niet meer, maar wat dan wel?

Foto: Pixabay

Bij een schooltas denken veel mensen nog vaak aan het traditionele exemplaar. Een logge leren tas met gespen, flink volgepropt met boeken en schriften. Vergeet het maar. De huidige schooltas is een rugzak die aan alle mogelijke eisen moet voldoen of een stijlvolle trendy tas, waar vaak maar moeite een boek in past.

Wist je dat een schooltas niet te zwaar mag zijn? Eigenlijk weten we dat wel, maar hoe zwaar dan wel? Ergotherapeuten adviseren dat bijvoorbeeld een schooltas zoals een rugzak, een populaire tas onder scholieren, niet zwaarder moet zijn dan tien procent van het totale lichaamsgewicht van de leerling. Of je het nu over een leerling van de basisschool of van de middelbare school hebt, ze zijn nog in de groei en hun rug is kwetsbaar.

Laptops, boeken en multomappen wegen bij elkaar al snel veel kilo’s. Voeg daar nog een flinke broodbak en een flesje water aan toe en je hebt als leerling heel wat met je mee te sjouwen. Mede daarom is er veel aandacht voor de tassen die mee naar school worden genomen en mag niet worden onderschat hoe stevig en sterk deze moeten zijn. 

Tassen die influencers tonen, die wil je

Nu zijn vooral middelbare school leerlingen gevoelig voor trends en grijpen ze meer en meer naar stijlvolle tassen in plaats van de sportieve exemplaren zoals die rugtas. Influencers op social media laten naast kleding ook vaak tassen zien die zelfs de celebs op de rode loper of de modellen op een catwalk niet zouden misstaan. Die wil je hebben.

Dus is er een wereld aan tassen ontstaan die gretig aftrek vinden bij deze doelgroep, die voorheen louter een traditionele schooltas met zich mee sjouwden. Tassenfabrikanten weten daar dan ook raad mee en zorgen ervoor dat er in die stijlvolle hand- en schoudertassen plaats is voor een laptop, en er nog een boek bij past. Maar vaak ook niet. De broodbak wordt al regelmatig vervangen door het scoren van een broodje uit de super op de hoek. Dat scheelt ruimte.

Kleine Ted Baker tas is niet aan te slapen

Het blijft voorlopig een strijd tussen functionaliteit en vormgeving. De trend dat tassen momenteel ‘huge’ mogen zijn, de zogenoemde XXL-tas, zegt dan ook niet veel over de inhoud. Zo’n enorme schoudertas vul je juíst niet met heel veel spullen. Dat toont niet stijlvol genoeg. Daarentegen zijn de Fanny packs, bijvoorbeeld zo’n kleine Ted Baker tas , niet aan te slepen. Daar past echter met geen mogelijkheid een laptop in, maar wel de smartphone. Need we say more.

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.