Aangeboden door: Visit Friesland

11 Andere Oorden: een lichtpuntje in de donkere wintermaanden

©Visit Friesland

December is altijd een donkere maand, maar in 2020 was hij nog iets donkerder dan we gewend zijn. LUNA Collective verzorgde daarom, in samenwerking met Lichtendonker en Merk Fryslân in opdracht van de provincie Fryslân, 11 dagen lang een culturele belevenis en een lichtpuntje in de duisternis door de aandacht te vestigen op bijzondere en onbekende plekken in Fryslân.

Van 14 t/m 24 december werd de kerstgedachte verspreid door artistieke belichting en geluidcollages. Niet op de iconische Friese plekken zoals je zou verwachten, maar juist op plekken die anders maar weinig of zelfs negatieve aandacht krijgen. Deze locaties staan symbool voor degenen die aan de randen van onze samenleving staan: de grijze muizen, bonte vogels, degene die niet passen in onze geijkte verwachtingspatronen.

Ontdek het verhaal van 11 Andere Oorden en de gedachte van de kunstenaars achter hun artistieke belichting en geluidcollages.

AANGEBODEN DOOR VISIT FRIESLAND

loading

1 - Esonstad

Pal aan het Lauwersmeer in het noodoosten van Friesland vind je het historische dorpje Esonstad. Voor 11 Andere Oorden werd de toegangspoort van Esonstad eenmalig omgetoverd tot een enorm fotoboek.

Blader door vakantiefoto’s van toen en vroeger

2 - Zwarte Haan

Grenzend aan de Waddenzee, precies in het midden van het Waddengebied en omringt door natuur vind je het dorpje Zwarte Haan. Een van de plekken waar je volledig tot rust komt en ‘s avonds omhult wordt door de mooie sterrenhemel. Lichtkunstenaar Koos bracht de sterrenhemel op een bijzondere manier tot leven op de akkers van Zwarte Haan.

Bekijk de akkers

3 - Luchtwachttoren Oudemirdum

Verstopt aan de bosranden van het Jolderbos vind je de enige, oude luchtwachttoren in Oudemirdum. Vroeger diende hij als uitkijkpunt om vijandige vliegtuigen te signaleren en voor 11 Andere Oorden toverden we de toren om tot een uniek alledaags gebouw.

Bekijk de luchtwachttoren

loading

4 - Boeddhistische Tempel Hantum

Deze unieke boeddhistische tempel in Hantum is misschien wel de grootste verrassing van Friesland. Voor verlichting hoef je niet naar de andere kant van de wereld, maar kun je ook gewoon terecht in deze bijzondere stoepa . Tijd om deze bijzondere locatie in het zonnetje te zetten. Hoe we dat deden?

Bekijk de boeddhistische tempel

5 - CAV Olderberkoop

De oude graanmaalderij en veevoederfabriek in Oldeberkoop mocht niet in het rijtje ontbreken. Van buiten is er misschien niet veel te zien, maar het gebouw heeft zeker een bijzonder verhaal.

Lees en bekijk het hier

6 - Cornwerdermolen

Aan de kop van de Afsluitdijk vind je deze bijzondere molen. Met behulp van artistieke belichting en geluidcollages lieten we de al bijna een eeuw dienstdoende molen te ontwaken.

Bekijk hier de Cornwerdermolen

loading

7 - Terp van Hegebeintum

Zeg je Hegebeintum dan denk je aan de hoogste terp van Nederland en Duitsland. Op de afgravingen van de eeuwenoude terp vertellen we aan de hand van verschillende projecties een uniek kerstverhaal. Kunstenares Anne Fie Salverda, winnaar van de Young Masters Award Media Art Festival 2018, lichtte deze bijzondere locatie uit.

Bekijk hier het kerstverhaal

8 - Landingsbaan Drachten

Koffers kunnen we voorlopig even niet pakken, daarom toverden we speciaal voor 11 Andere Oorden de 730 meter lange landingsbaan om tot woonkamer. Benieuwd hoe dat eruitzag?

Bekijk het hier!

9 - Trafostation Achlum

Het enige trafostation in Nederland vind je nog naast de ijsbaan in Achlum. Vroeger verzag dit station het platteland van energie, tegenwoordig heeft hij meer weg van een sobere kerktoren. Tijd om deze bijzondere toren uit te lichten.

Bekijk hier hoe Ruben dat deed

10 - Dorpshuis Balk

Watersportliefhebbers halen elk jaar weer hun hart op in Balk. Het dorpshuis de Treemter zorgde de afgelopen jaren al voor ontelbare ontmoetingen, bezegelde liefdes en bijzondere momenten. Balk is een plek vol mooie herinneringen. We combineerden water en ontmoetingen in een mooie lichtprojectie.

Bekijk het hier

11 Bosbergtoren Appelscha

Midden in het prachtige Drents-Friese Wold vind je de 33 meter hoge Bosbergtoren. We toverden deze bijzondere toren in Appelscha op de vooravond voor kerst om tot een gigantische kerstboom. Benieuwd hoe dat eruit zag?

Bekijk het hier

Dat waren de 11 prachtig uitgelichte projecten van Friesland. Wil je alle video’s en de compilatie zien van dit mooie project? Kijk dan op friesland.nl/11oorden .

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.