Door corona spelen we steeds meer spelletjes op onze telefoon. Wordfeud , maar ook apps met klassiekers als Cluedo en Monopoly gaan als warme broodjes. „Je hebt toch dat bordspelgevoel, ook al zit je niet met elkaar aan tafel.”

Het zal voor velen herkenbaar zijn, je bent – veilig op anderhalve meter afstand – op bezoek bij je ouders en vanuit het niets schreeuwt je moeder vanaf de bank: ,,Anne legt wandele! Dat mag toch helemaal niet? Dat is toch geen woord?’’

Het is zo’n typische kreet van frustratie die bij het spelen van Wordfeud in vele huiskamers geregeld wordt geslaakt. Want de makers van het spel hebben in hun oneindige wijsheid besloten alle vormen van gebiedende wijs goed te keuren. Woorden als lope, wandele, aanneme en smakende – zonder n aan het einde – mag je gewoon leggen.

Nichtje Anne dus in de punten en oma in mineur. Niet voor lang, want dankzij Wordfeud heeft zij bijna dagelijks even contact met haar oudste kleinkind. En dat maakt het gemis van fysiek contact draaglijk. Ook omdat Wordfeud fungeert als een soort Whatsapp : het spel heeft een chatfunctie zodat je, tussen het woordjes leggen door, ditjes en datjes kunt uitwisselen.

Zo vraagt mijn moeder aan haar kleinkind hoe het met haar studie en de katten gaat en kleinkind informeert of opa nog veel last heeft van zijn val met de elektrische fiets. Daarnaast fungeert Wordfeud ook nog als een soort alarmbel. Zeker in deze tijd maak je je als kind of kleinkind eerder zorgen om je bejaarde moeder of oma. Maar als oma nog vijf keer per dag braaf haar woordjes legt en zich ergert aan dat kromme wandele dan zal het wel goed gaan en hoef je niet elke dag te bellen om te vragen hoe het gaat.

Monopoly

Onder ouderen is Wordfeud met afstand het meest gespeelde spel op de telefoon. In de leeftijdscategorie 65 tot 80 jaar heeft maar liefst 23 procent Wordfeud geïnstalleerd. In feite is het natuurlijk gewoon een ietwat andere versie van Scrabble , het oerspel dat al gespeeld werd toen we aan tafel de aardappelen nog rechtstreeks uit de pan aten. Maar niet alleen deze versie van Scrabble, ook klassiekers als Monopoly en Cluedo hebben een appversie gekregen. Monopoly kun je zelfs ook op je Nintendo Switch spelen, de spelcomputer die vooral bij kinderen razendpopulair is.

Toen ik onlangs op bezoek was bij vrienden, speelde hun jongste van 10 jaar op zijn Nintendo het spel online met vriendjes. Het zag er grappig uit, met al die straten die opeens tot leven komen en met tralies die over je pionnetje heen zakken als je naar de gevangenis wordt gestuurd. Je mist wel het gelukzalige gevoel van die ritselende briefjes Monopolygeld (mits die jouw kant op komen natuurlijk) en niemand is meer de bank. Het geld wordt aan het begin van het spel verdeeld door de digitale bankier. Dat is vooral jammer voor die notoire valsspeler in de familie die als bank altijd probeerde wat biljetten achterover te drukken.

„Ha, ha. Ja, corrupt bankieren is er in de digitale versie niet meer bij”, zegt Marijn ter Hofsté, brand manager bij Hasbro Gaming, dat Monopoly en Cluedo op de markt brengt. Dat een spel als Monopoly in de Nintendo Switch-versie ook bij (jongere) kinderen aanslaat, noemt ze een „leuke bijkomstigheid. De apps van onze spellen doen het sowieso goed. Samen met elkaar aan tafel een bordspel doen is het leukste, maar dit is een goed alternatief nu het lastiger is om bij elkaar te komen.”

Hasbro heeft de productie van hun digitale bordspellen uitbesteed, maar houdt wel de vinger aan de pols. „De spellen moeten qua uitstraling en kwaliteit wel aan onze eisen voldoen.”

5 euro

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Cluedo kun je voor nog geen 5 euro downloaden. „Je moet kijken wat mensen bereid zijn te betalen voor een app. Dit is dan een gangbaar bedrag. Je kunt natuurlijk niet dezelfde prijs vragen als voor het fysieke bordspel.”

Voor die amper 5 euro krijg je wel een prachtig spel dat van het schermpje van je mobiel knalt. De graphics en animaties zijn prachtig en het Victoriaanse huis met al zijn moordkamers komt veel meer tot leven dan op het gewone bord. Het lijkt zo weggeslopen uit een horrorfilm, in combinatie met het onheilspellende achtergrondmuziekje is het een genot om als een echte Sherlock Holmes elke kamer te inspecteren.

Je kunt het online spelen met wildvreemden, met vrienden of in je eentje tegen de computer. Dat laatste is geen appeltje-eitje trouwens. Als jij nog zit te twijfelen tussen professor Pimpel met de kandelaar in de eetkamer of Rosa Roodhart met het mes in de bibliotheek, weet de computer allang dat het dominee Groenewoud met de steeksleutel in de biljartkamer was. Al heet Groenewoud in online Cluedo gewoon Green.

Want dat is het nadeel, van Monopoly en Cluedo voor je mobieltje of Nintendo zijn geen Nederlandse versies. „Het blijkt voor de meeste spelers niet zo’n probleem te zijn om het in het Engels te spelen. Maar mocht blijken dat er toch behoefte is aan Nederlandse versies, dan gaan we daarnaar kijken. Voor ons is het vooral leuk om te zien dat onze klassieke spellen het ook online zo goed doen. Ons spel Game of Life (Levensweg) heeft onlangs de prijs voor Best Digital Bord Award in de wacht gesleept, daar zijn we best trots op!”

Among us

Klassiekers doen het goed, maar bij de jeugd zijn het toch vooral de nieuwe en vaak gratis online spelletjes die voor een hype zorgen. Fortnite is nog altijd een hit en daar is nu Among Us bijgekomen. Een spel dat veel lijkt op het kaartspel Weerwolven : vind de verrader! Alleen bevindt die bedrieger zich nu op een ruimteschip waarop jij met vier tot tien spelers meevliegt. De meeste spelers hebben een rol als bemanningslid, een of meerdere als impostor: bedrieger. De bemanningsleden rennen rond en proberen het schip te repareren door allerlei taken uit te voeren. De impostors hebben als doel de boel te saboteren. En als het even kan iemand onopvallend te vermoorden.

Om de zoveel tijd volgt een stemronde: over wie de impostor zou kunnen zijn. Wie de meeste stemmen krijgt moet het spel verlaten. De bemanning wint als alle impostors op tijd zijn weggestemd, de impostors als ze tot het einde in het spel blijven. „Ik speel het vaak met een groepje vriendinnen”, zegt Aafke (12). „Het is vooral leuk om tijdens het spel met elkaar te kletsen en om na afloop nog even te blijven hangen in de lobby. Dan wordt het een soort Zoom-meeting, maar relaxter en minder serieus.”

En waar je bij Fortnite moet beschikken over een goede oog-handcoördinatie om je een beetje staande te houden in het spel, is Among Us veel laagdrempeliger. Om er in mee te kunnen, hoef je geen fanatieke gamer te zijn. Het is dus vooral een sociaal spel waarin je intellect niet echt wordt uitgedaagd.

Niet het spel waarvoor je Kristel Thieme van Raccoon Serious Games warm krijgt. „Ik ben meer van de echte bordspellen. Ik heb thuis een kast vol staan! Van een goed bordspel leer je heel veel. Het bepalen van tactiek, strategie, succesvol samenspelen. Spelletjes hebben heel veel te bieden. Dat je het in deze pandemie ook op afstand kunt spelen via je mobieltje, tablet of laptop is fijn. En inmiddels zijn we qua techniek zover dat je online ook heel goed een escaperoomspel kunt spelen. Mensen houden gewoon enorm van spellen, dat heeft deze pandemie wel duidelijk gemaakt. We blijven ze met elkaar spelen, ook als het nu even alleen online kan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Multimedia
Gaming
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct