Spektakelstuk tussen SC Heerenveen en FC Groningen eindigt onbeslist

De noordelijke derby tussen SC Heerenveen en FC Groningen is zondagmiddag in een 3-3 gelijkspel geëindigd.

De wedstrijd kende een knotsgekke slotfase. Heerenveen kreeg de droomstart waar het op hoopte. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd was voor FC Groningen met een rollertje van Ritsu Doan, maar even later zette Heerenveen aan. 

Een voorzet vanaf links van Lucas Woudenberg belandde bij de andere back Denzel Dumfries. Die haalde uit, maar zijn doelpoging werd pardoes tot goal gepromoveerd via Morten Thorsby. Hij tikte van dichtbij raak. Geen buitenspel, oordeelde het arbitrale trio: 0-1.

Direct daarna verloor Heerenveen keeper Warner Hahn. Hij voelde aan zijn schouder en werd vervangen door Wouter van der Steen, die zijn debuut maakte voor Heerenveen.

Na een klein half uur spelen liet Thorsby zich weer voorin zien. Zijn harde kopbal werd gekeerd door keeper Sergio Padt. Meteen daarna ontsnapte Heerenveen. Veldwijk stuitte op Van der Steen en wipte de bal in de rebound over.

Vlak voor rust kwam Heerenveen op mooie wijze op 0-2. Met een listige pass zette Martin Ødegaard Dumfries vrij. Diens strakke voorzet werd door Reza tegen het net getikt. 

Na de pauze moest Groningen komen en dat deed het via Veldwijk in de 53ste minuut. De spits speelde twee verdedigers van Heerenveen uit en schoot simpel raak: 1-2.

In de tweede helft waren er minder kansen dan voor rust. Groningen zocht naar de gelijkmaker, maar heel grote kansen creëerde de ploeg van trainer Ernest Faber niet. Tot de 68ste minuut. Juninho Bacuna ramde de bal op de lat en Heerenveen ontsnapte. Groningen had daarvoor ook nog een strafschop kunnen krijgen, nadat Joost van Aken aan het shirt van Mimoun Mahi trok.

Een kwartier voor tijd had Heerenveen de wedstrijd in het slot moeten gooien. Ødegaard had een schitterende actie in huis en knalde op Padt, die redding bracht. In de rebound had Thorsby moeten scoren, maar hij schoot van dichtbij naast. 

Zoals het zo vaak gaat in het voetbal, scoort dan juist de andere ploeg. Lucas Woudenberg maakte een overtreding op Jesper Drost en dat leverde Groningen een strafschop op. Van der Steen zat in de goede hoek, maar kon niet voorkomen dat Mahi in de 82ste minuut de 2-2 maakte.

Dat was het begin van een knotsgekke slotfase. In de 86ste minuut was Thorsby wederom trefzeker en leek de buit dan binnen. Maar arbiter Pol van Boekel gaf Groningen nogmaals een strafschop in de 88ste minuut. Joost van Aken kreeg daarbij geel. Mahi ging wederom achter de bal staan en faalde niet: 3-3. Heerenveen kreeg daarna nog een kleine mogelijkheid, maar scoorde niet meer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement