SC Heerenveen in data: Woudenberg van onopvallend naar uitblinker

SC Heerenveen overvleugelde PSV zondag op alle fronten en stapte uiteindelijk met een 2-0 overwinning van het veld. Een collectieve teamprestatie. Een speler blonk echter uit: Lucas Woudenberg. 

In de vorige drie wedstrijden was Heerenveen vooral sterk op de rechterflank met Dumfries en Ødegaard. Dat Dumfries bij vijf van de acht goals de aangever was, is wat dat betreft tekenend.

Kracht op links

Dat verhult de kracht aan de linkerkant, waar Zeneli dit seizoen weer in vorm lijkt te raken. Tegen Heracles Almelo en ADO Den Haag leverde hij de meeste belangrijke passes (passes waar een kans uit voortkomt) af. Beide keren vier stuks. Tegen PSV scoorde hij bovendien op fraaie wijze.

Linksback Woudenberg stak daar tot nu toe nogal kleurloos bij af. Van alle verdedigers verzond hij de minste passes en ook had hij de minste balcontacten van het defensieve kwartet. Hetzelfde geldt voor het aantal defensieve ingrepen.

Van een 6 naar een 8-

Tegen PSV was hij echter op dreef. Whoscored kende zijn optreden een score van 7.79 toe. Alleen Zeneli kende met een 8.19 een hoger cijfer. Opvallend, want in eerdere wedstrijden werd het spel van Woudenberg nog gewaardeerd met een mager zesje.

Reden voor dat hoge cijfer? Woudenberg had 86 balcontacten, alleen Schaars had er meer. Ook verzond hij tegen PSV bijna twee keer zoveel passes als in de voorgaande drie wedstrijden. Twee daarvan waren belangrijke passes waarvan Woudenberg (samen met Thorsby en Dumfries) de meeste voor zijn rekening nam. Ook verdedigend blonk hij uit met vijf defensieve ingrepen, meer dan zijn andere defensieve collega's bij elkaar.

Een eenmalige opleving? Of het begin van heel veel moois?

De LC verzamelt dit seizoen alle data van SC Heerenveen en presenteert ze in dit overzicht.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement