Feyenoord-fans tussen Heerenveen-supporters: onrust en aanhoudingen

SC Heerenveen onderzoekt hoe het mogelijk was dat zondag veel Feyenoordsupporters gewoon tussen SC Heerenveenfans zaten tijdens het met 1-2 verloren duel tegen de Rotterdamse koploper van de Eredivisie.

Al tijdens het duel onstonden volgens politiewoordvoerder Paul Heidanus schermutselingen tussen stewards en Heerenveenfans. Volgens Heidanus belaagden na afloop van de wedstrijd buiten het stadion Heerenveenfans enkele van de eigen stewards. Een van de stewards is daarbij gewond geraakt. Hij doet aangifte. De politie probeert de verdachte van die mishandeling op te sporen.

Aanhoudingen

Ook kwam het tot vechtpartijen tussen Heerenveen- en Feyenoordfans. De politie heeft vijf supporters aangehouden, waarvan een verdachte meegenomen is naar het bureau. ,,Op deze incidenten na, was het verder vrij rustig”, aldus Heidanus. De politie had 90 agenten -inlcusief ME en een hondebrigade- paraat bij het stadion.

Tijdens het voetbalduel bleek al snel dat fans van Feyenoord niet alleen in het speciale UIT-vak zaten, maar ook aanhang had op tal van tribuneplekken in het uitverkochte Abe Lenstrastadion. Ook vanaf de hoofdtribune klonk gejuich bij beide Rotterdamse doelpunten.

Nieuw Noord eist gesprek

Fans van Nieuw Noord, Heerenveens actiefste supportersgroep, waren daar na afloop zo kwaad over dat ze een gesprek met SC Heerenveen-directeur Luuc Eisenga eisten. Deze supporters zijn door stewards bij de ingang tot de sponsorruimtes tegengehouden.

,,Ik ben wel geschrokken van de manier waarop die Feyenoordfans aan hun kaartje zijn gekomen”, zegt Luuc Eisenga, directeur van SC Heerenveen. ,,Voor die plaatsen gold een clubkaartverplichting. Dat betekent dat onze fans hun seizoenskaarten ter beschikking hebben gesteld om Feyenoordsupporters een kaartje te laten kopen. Of dat verboden is? Dat weet ik niet. Maar het verbaast me dat je dat als Heerenveenfan doet. Je verkoopt de kans op het beleven van een topwedstrijd.”

Onderzoek lastig

Eisenga wil nu onderzoeken hoe het mogelijk is dat de Heerenveenfans hun kaartjes doorverkopen. ,,Maar het is nog vrij lastig te onderzoeken.”

Dat de hoofdtribune voor de helft gevuld was met Feyenoordfans, wil Eisenga niet bevestigen. ,,Ik heb geen statistieken bijgehouden. Maar ik geloof niet dat het fifty fifty was.”

Wel weet Eisenga dat opmerkelijk veel sponsoren ‘relaties uit Rotterdam’ hadden uitgenodigd voor het bijwonen van het duel. ,,Ons grondbeginsel is dat wij een gastvrij en toegankelijk stadion zijn. Het is aan de sponsoren wie ze uitnodigen om een wedstrijd bij te wonen.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement