Zomervakantie steeds vroeger geboekt

Vergeet last minute; de zomervakantie first minute boeken is in. Wie denkt nu nog zijn slag te slaan voor een pakketreis volgend jaar zomer, sluit achter in de rij aan.

‘Behoorlijk geboekt’

Bij reisgigant Corendon kwamen de eerste boekingen voor zomer 2017 in september al binnen. Sinds 1 december staat het gas er vol op in de boekingssystemen van het bedrijf.

“Vroeger deden we in het najaar de inkoop van hotels en vliegreizen, dan kwamen in januari de reisgidsen en begonnen de eerste boekingen,” zegt Steven van der Heijden van Corendon. “Nu verkopen we steeds vroeger in het jaar al vakanties voor de volgende zomer.”

Ook bij marktleider TUI is al ‘heel behoorlijk geboekt’. “Wij verwachten dat eind februari het merendeel van de zomervakanties zal zijn geboekt,” zegt Petra Kok van TUI Nederland. “Dat is vroeger dan voorheen.”

Vroegboekkortingen, waarmee reisorganisaties proberen klanten te lokken, spelen daarbij een rol. “Maar mensen boeken vooral vroeg omdat er dan nog ruime keuze is. Komend voorjaar zal er heel wat minder te kiezen zijn.”

Vakantiepeiler NBTC/Nipo wacht met vroegboekcijfers tot de traditionele aftrap van het vakantieseizoen: de Utrechtse Vakantiebeurs van half januari. “Het is nog te vroeg om te zeggen of echt sprake is van een trend,” zegt onderzoeker Kees van der Most. “Het is natuurlijk ook in het belang van de reisbranche om mensen aan te sporen zo vroeg mogelijk te boeken.”

“Je had altijd de ‘vakantiekameel’, met twee duidelijke boekingspieken. Maar zeker bij de langere vakanties zien we al een aantal jaren dat de eerste boekingen over een langere periode worden uitgespreid.”

Digitalisering

Dat het niet alleen om marketing gaat, blijkt ook uit de ervaringen bij vakantievlieger Transavia. “Wij zien vooral de boekingen voor vliegtuigstoelen vanuit touroperators flink stijgen,” zegt woordvoerder Marisca Kensenhuis. “Ook de boekingen die reizigers rechtstreeks via onze site doen, nemen toe, maar niet zo sterk.”

Beoordelingssite Zoover, die zelf geen reizen aanbiedt, zag de afgelopen weken ook een opvallende groei van het aantal bezoekers. “Er zijn meer zoekopdrachten naar zomervakantiebestemmingen en -accommodaties dan vorig jaar,” aldus Maaike Linssen.

Ook wordt vaker via de beoordelingspagina’s doorgeklikt naar reisaanbieders. “Tussen 12 en 18 december lag dat aantal al 10 procent hoger dan vorig jaar, voor alle type vakanties: zon-, vlieg-, auto- en stedentrip. We hebben die trend nog niet eerder gezien.”

Volgens Pieter Melieste van reisspecialist Solfly is de vroegboektrend vooral het gevolg van de voortschrijdende digitalisering van de reisbranche. “Daardoor kunnen online reisbedrijven veel sneller vakanties aanbieden dan voorheen. Wij zijn in principe in staat om nu al boekingen voor 2018 te accepteren.”

Last minute

Volgens Melieste zal de tweede ‘kameelbult’ – die van de lastminuteboekingen – tussen half juni en half juli blijven vallen. “Alleen moeten mensen niet denken dat die reizen straks goedkoper zijn. Daarvoor zal het aantal accommodaties dat dan nog beschikbaar is, te klein zijn.”

“In dit tempo zal er vooral naar Spanje straks nauwelijks nog last minute beschikbaar zijn,” voorspelt Kok van TUI. “Daar zitten de accommodaties dan vol. Misschien dat Turkije die rol overneemt. Daar wordt nu minder geboekt.”

Turkije blijft problematisch vanwege vluchtelingen, aanslagen en politieke onrust. “Maar het verlies loopt snel terug,” zegt Van der Heijden van Corendon. “We staan nu ruim een kwart lager ten opzichte van vorig jaar. De laatste weken zijn zelfs de eerste voorzichtige plusjes te zien.”

Griekenland, blijkt uit alle vroegboekingen, is wel op de weg terug, nadat het land de laatste twee jaar was gemeden vanwege de vluchtelingencrisis.

Spanje daarentegen ‘prijst zich uit de markt’. “Dat veel reizigers dit jaar voor Spanje kozen, heeft geleid tot prijsverhogingen bij hotels van 5 tot 10 procent,” zegt Van der Heijden. “Maar de Spaanse accommodaties zijn niet beter geworden. Reizigers die de allinclusiveresorts van de Turkse Rivièra gewend waren, reageerden daardoor teleurgesteld.”

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement