Tips voor de wintersportreis

Het wintersportseizoen is van start gegaan. Rijd jij zelf met de auto naar je sneeuwbestemming? Ga dan wijs op wintersport. Reis! zet een aantal tips van de ANWB voor je op een rijtje.

Auto winterklaar

Je auto winterklaar maken betekent niet dat winterbanden en sneeuwkettingen voldoende zijn. Want wist je dat je handrem kan vastvriezen? En dat je accu sneller leegloopt als het koud is?

Als je handrem vastgevroren is, trek 'm dan nog iets verder aan. Vaak helpt dat om de rem los te krijgen. Lukt dat niet? Laat dan de auto een kwartiertje draaien. Vergeet ook niet je ruitenvloeistof reservoir aan te vullen met antivries, om een bevroren tank of zelfs gescheurde tank te voorkomen. Oefen ook vooral vooraf een keer met sneeuwkettingen, dan kom je in de sneeuw niet voor verrassingen te staan.

Onderweg

Zoek van te voren uit wat verplicht is om in je auto te hebben als je naar het buitenland gaat. Zo moet je in Duitsland een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos paraat hebben. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk. Ga je naar Frankrijk? Dan hoef je geen verbanddoos bij je te hebben, maar wel een alcoholtest. En wist je dat je in België, naast een gevarendriehoek, hesje en verbanddoos ook een brandblusser bij je moet hebben? In Zwitserland is alleen een gevarendriehoek voldoende. Ook slim: van te voren vignetten en milieustickers kopen. Dat scheelt een enorme wachttijd aan de grens.

Routes

Neem altijd een ouderwetse routekaart mee, want daar kun je vaak makkelijker op zien wat een alternatieve route naar je eindbestemming is als er lange files staan.

Vermijd trouwens bepaalde tijdstippen die als druk bekend staan. Piekuren op de heenweg: vrijdag tussen 13.00 en 20.00 uur en zaterdag tussen 09.00 en 15.00 uur. En op de terugweg zijn de piekuren zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en zondag van 16.00 tot 20.00 uur.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement