Jodelahiti: skiën in Zuid-Tirol

Zeg je Tirol, dan denk je snel aan lederhosen, schlagers, alpenweiden en jodelen. In de winter komen daar ski’s en snowboards bij. Je kunt hier namelijk ook geweldig skiën. We dalen af naar het zuidelijke deel van Tirol, naar Italië.

Tirol ligt in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Vele Nederlanders kiezen voor het Oostenrijkse deel van Tirol, zoals Ischgl, Kitzbühel of St. Anton. Wij reizen nog wat verder af, naar de zuidkant van de Alpen, in het noorden van Italië.

In Zuid-Tirol kun je wintersporten tot je erbij neervalt: skiën en snowboarden over de vele pistes, rodelen op een van de honderd rodelbanen en ijsklimmen op de Ortles, de hoogste berg van Tirol. Of een wat rustiger variant uitoefenen, zoals sneeuwschoenwandelen en langlaufen.

Zuid-Tirol is een gebied van uitersten, de Alpen en de Dolomieten (die deel uitmaken van de Zuidelijke Alpen) dragen bij aan de ‘alpiene’ sfeer terwijl de zuidelijke ligging juist zorgt voor mediterrane sferen. Dat die combinatie prima werkt, blijkt wel uit de culinaire lifestyle die het beste van deze twee werelden biedt. Spaghetti, cappuccino en pizza gaan moeiteloos samen met Knödel, Kaminwurzen en Schüttelbrot.

Een (wintersport)vakantie in deze regio is ook goed voor je talen: er wordt voornamelijk Duits gesproken maar ook Italiaans kom je regelmatig tegen. Een enkeling spreekt Ladinisch, een bergtaal uit de Dolomieten. Altijd handig om wat talenkennis te hebben, vooral als je na een lange skitocht of winterwandeling neerstrijkt in een van de karakteristieke en gastvrije Zuid-Tiroolse boerencafés voor een ‘marende’, het Zuid-Tiroolse ‘vieruurtje’, bestaande uit zelfgemaakte vlees- en worstgerechten, kaas en hartig boerenbrood. En wijn natuurlijk.

Zuid-Tirol is een provincie in Noord-Italië, de hoofdstad is Bolzano. De afstand van Noord-Nederland naar Zuid-Tirol is ongeveer 1100 kilometer.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement