Groene weides in de skigebieden

De skipistes in de Alpen zijn wit maar vooral dankzij de sneeuwkanonnen. De laatste jaren valt er rond de feestdagen steeds minder echte sneeuw. ‘Op wintersport gaan tijdens de Kerstvakantie brengt een grote kans op teleurstellingen mee.’

Natuurlijke sneeuw

Vrijwel nergens beneden de 1800 meter ligt natuurlijke sneeuw. Op plaatsen waar niet is geïnvesteerd in sneeuwkanonnen stellen de exploitanten de skiliften daarom maar open voor wandelaars en mountainbikers.

,,Het is rond de Kerst altijd hangen en wurgen om de lager gelegen skipistes wit te krijgen," zegt Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) vanuit het Noord-Italiaanse Champoluc. Hij kijkt er uit over een witte piste omgeven door gras. ,,Bovenop de berg zijn de omstandigheden gelukkig uitstekend."

De groene weides in december lijken een trend. De afgelopen jaren sneeuwde het nauwelijks rond de feestdagen. Dat kwam door de aanwezigheid van hogedrukgebieden maar ook de klimaatverandering speelt een rol, zegt Jaco van Wezel van Weeronline. ,,Op wintersport gaan tijdens de Kerstvakantie brengt een steeds grote kans op teleurstellingen mee. Vorig jaar was het in de Alpen zelfs zo warm dat zelf sneeuwkanonnen de lager gelegen skigebieden niet eens van een witte laag konden voorzien."

Hooggelegen gebieden

Dit jaar kunnen de kanonnen gewoon hun werk doen, doordat de temperatuur rond het vriespunt ligt. Maar voor wie er elk jaar zeker van wil zijn te kunnen wintersporten, raadt Romani aan om naar hooggelegen gebieden af te reizen. ,,Bovenop de berg ligt de temperatuur standaard rond het vriespunt ligt en ben je dus vrijwel altijd verzekert van sneeuw op de pistes."

Jaarlijks gaan meer dan 900.000 Nederlanders op wintersportvakantie, merendeels naar Tirol in Oostenrijk. Met het uitblijven van sneeuw in de lagere delen, groeien de zorgen om de veiligheid. Massa’s skiërs zich op de hoger gelegen hellingen omdat de sneeuwcondities daar het best zijn. ,,Dat zijn ook de plekken waar het weer razendsnel kan omslaan, benadruk Romani. ,,Als er een storm opsteekt, is het soms lastig om al die mensen snel naar het dal te krijgen."

Geen vaste vakanties

Om de drukte te spreiden pleit de NSkiV er al langer voor om de vaste Kerst- en Krokusvakantie los te laten. Zo kunnen mensen zelf bepalen wanneer ze op wintersport gaan. Ook gaan er stemmen op om de paasvakantie weer in te voeren omdat de sneeuwcondities aan het einde van de winter doorgaans het best zijn.

Het opwarmen van het klimaat kan voor de wintersportgebieden zelfs positief uitpakken, benadrukt meteoroloog Van Wezel. ,,Doordat de lucht nu warmer is dan voorheen is ook de hoeveelheid vocht in de wolken groter. Daardoor stijgen de neerslaghoeveelheden. Op de toppen van de bergen blijft het meestal koud genoeg voor sneeuw en dan valt er dus extra veel.’’

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement