Zorgen over trage politie bij oefening

Er is ontevredenheid over het trage handelen van de politie bij een recente crisisoefening. ‘Hinderlijk’ en ‘een zorgpunt’, aldus betrokkenen.

Eind augustus heeft Veiligheidsregio Fryslân (crisisbeheersing, brandweer, GGD) een zogeheten systeemtest uitgevoerd. Er werd gekeken naar de staat van de crisisorganisatie in Friesland.

Uit de test blijkt onder meer dat de betrokkenheid van de politie ,,een zorgpunt’’ vormt, zo staat in een eigen rapport van de Veiligheidsregio. ‘Het deelnemen in de systeemtest ten opzichte van reguliere werkzaamheden is voor meerdere functionarissen niet mogelijk geweest’. En: ‘De voorlichter was niet beschikbaar en de vertegenwoordiger van de eenheidsleiding politie (...) arriveerde erg laat’.

De burgemeesters spraken hun zorg uit tijdens een vergadering van de Veiligheidsregio. ,,Hinderlijk’’, vindt burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen. Bij een eerdere oefening was de politie ook al te laat, vulde zijn collega Tjeerd van Bekkum van Smallingerland aan.

De politie Noord-Nederland laat weten het rapport te kennen. ,,Wij gaan er alles aan doen om dit te verbeteren’’, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. ,,Wij willen sneller ter plekke komen. Hoe precies kan ik nu niet aangeven.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven