Zorgen om 2018-fontein Harlingen

De discussie rondom de Harlinger walvisfontein bevindt zich in onrustig vaarwater. Er zijn zorgen over geld, verlichting en de beeldrechten.

De Whale Fountain komt in het kader van het 11Fountains project in het zoute water van de Willemshaven te liggen. De Harlinger gemeenteraad moet er over twee weken groen licht voor geven en het bijbehorende prijskaartje goedkeuren: 50.000 euro voor de installatie en 10.000 euro per jaar (25 jaar) voor het onderhoud van de fontein.

Op vragen van het CDA kon wethouder Hein Kuiken (PvdA) niet garanderen dat het bij die bedragen blijft. ,,Ik wil ook niet dat het uit de klauwen loopt”, aldus Kuiken. ,,Maar de raad beslist zelf over de begroting en je kunt er altijd mee stoppen, al raad ik dat niet aan.”

Uitlichten en beeldrechten

Kosten voor het eventueel uitlichten van de fontein komen er nog bij. ,,De kunstenaars wilden geen licht, ze wilden de walvis zo levensecht houden. Ik ga me er hard voor maken om de fontein ook bij donker zichtbaar te maken.”

Wim Wildeboer van Wad’nPartij maakt zich zorgen over de beeldrechten. De stichting 11Fountains is daar nog met de kunstenaars over in gesprek. ,,De fonteinen moeten natuurlijk gepromoot worden via foto’s, maar dan moeten we de rechten ervan wel hebben. Het intellectuele eigendom ligt bij de bedenkers.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement