Zelf oranjekoek maken, kan dat? (+video)

Zelf oranjekoek maken, kan dat? We treffen in de supermarkt wel geen oranjekoekbakmix aan, maar met een beetje geduld is het goed te doen.

Een cake bakken, dat is de moeite niet. Cupcakes, appeltaart en wat al niet: zeker sinds het succes van Heel Holland bakt wordt menige keuken met regelmaat opgefleurd door lust-opwekkende bakgeuren. Maar zelf oranjekoek bakken? Je hoort er zelden van, maar het gebeurt.

Magda Dullemond uit Wolvega waagt zich er geregeld aan. Het is ook helemaal niet zo moeilijk, zegt ze. ,,Maar je moet wel geduld hebben. Ik maak mijn eigen amandelspijs, en dat moet een poos in de koelkast.” En de crème komt ook niet vanzelf, ,,daar heb ik speciaal een keukenmachine voor aangeschaft, met een ronddraaiende bak. Anders sta je veel te lang met een mixer in je hand.”

Geen gewone suiker

Aan die crème komt dus boter te pas, en poedersuiker. Geen gewone suiker, want die korrels in je crème, dat wil je niet. Maar crème moet het zijn, vindt Dullemond. ,,Daar ben ik mee opgevoed, ik heb ooit bij een bakker gewerkt. Als je slagroom gebruikt, is het contrast met de stevige koek veel te groot. Maar het is een werkje. Dan heb je wel een verse oranjekoek, lekkerder dan uit de winkel.” Enne, wat ze heel erg vindt: bakkers die hun glazuur oranje maken, in plaats van roze. Een verkeerd begrepen oranjekoek.

Suze Bonnema uit Leeuwarden is een enthousiast thuisbakster, maar ze waagde zich gisteren voor het eerst aan de oranjekoek. Ook al wegens neefje en nichtje uit Roermond, deze week in deze provincie ter kennismaking met hun Friese wortels. En jawel, ze maakte, samen met het bezoek en haar eigen twee zoontjes, ook suikerbrood.

Crème

Zelf is Suze van de slagroom, maar ze verloor de stemming over dit onderwerp. Al geeft ze wel haar eigen draai aan de crème, met eierdooiers en suikerwater. Ook zij vindt het niet moeilijk, oranjekoek maken. ,,Moatst it yn fases dwaan. Stik foar stik. Sa ytst him ek op.”

En waar halen we het recept vandaan? Suze gebruikt een recept dat ze van haar vader kreeg – haar grootvader was bakker in Drachten. Magda daarentegen leende het recept van Heel Holland bakt-winnaar Rutger Leistra, ,,maar dan met crème”.

Bakken buiten Friesland kan ook. Hinke Woudt-Westra uit Delfstrahuizen mailt over haar zoon, die in Ecuador woont en de oranjekoek mist. Een paar Ecuadoriaanse vriendinnen bakten er een voor hem. ,,Hy smakke tige, ha’k begrepen.”

Over twee weken: een duik in het verleden met de negentiende-eeuwse bakker Sibrand Toens, die de oranjekoek zelfs bij de Oranjes thuis bracht. De Leeuwarder Courant is nog steeds op zoek naar de lekkerste oranjekoek.

oranjekoek@lc.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven