Zeearend Lauwersmeer heeft twee jongen

In het Lauwersmeer zijn twee jonge zeearenden geboren.

Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer bleek donderdagmorgen bij een controle op enige afstand van het nest met een telescoop dat er twee jongen in de horst zitten.

,,Hartstikke goed nieuws’’, zegt Kloosterhuis. ,,Bovendien is het vrouwtje nu niet alleen moeder, maar ook oma. Haar zoon is de vader van de jonge zeearend bij het Zuidlaardermeer. Ze is overigens al aan haar derde man toe en dat is ook wel opvallend. Meestal zijn zeearenden hun leven lang trouw aan hun partner.

Staatsbosbeheer blijft de jonge zeearenden in de gaten houden om verstoring te voorkomen. Kloosterhuis wijst er op dat de zeearend nog steeds een extreem zeldzame vogel in ons land is, met vorig jaar maar vijf broedparen. Bovendien werd er vorig jaar door een onverlaat bij Wolvega een arend doodgeschoten. ,,We blijven alert, ook nu er jongen zijn.’’

Strikt genomen zijn de jonge arenden in het Lauwersmeer overigens Fries en niet Gronings. De zandplaat waarop ze nestelen, ligt net over de grens met Friesland. In 2010 broedde er voor het eerst in eeuwen weer een Zeearend in Noord-Nederland. Maar dat broedgeval mislukte. Een jaar later werd het eerste kuiken geboren.

Eerder al werden broedende zeearenden gezien bij Koudum en in natuurgebied de Alde Feanen bij Earnewâld. 

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement