'Zachte bodem is de kunst van oranjekoek'

Dertig bakkers bereiden dinsdagochtend hun oranjekoek voor de proeverij bij de Leeuwarder Courant. Een vak- en publieksjury kiest daar vanavond de finalisten.

,,We beginnen vanmorgen zo tegen elf uur met het bakken van onze oranjekoek”, zegt Ivo Vliegendehond van de gelijknamige bakkerij in Wolvega. ,,Dan is ’ie vanavond nog lekker vers.”

Vliegendehond is één van de bakkers die door de lezers van de Leeuwarder Courant is genomineerd in de verkiezing die leidt tot de beste oranjekoekbakker van Friesland. In de voorbije weken hebben meer dan 11.000 krantenlezers hun favoriete koekenbakker voorgedragen. De dertig bakkers met de meeste nominaties tonen vanavond in het atrium van de LC hun proeven van bekwaamheid.

Vliegendehond heeft zin in vanavond. Zenuwachtig is hij niet. ,,We doen het vandaag net als anders”, vertelt de bakker die vanochtend al om drie uur de eerste broden in de oven schoof. ,,Gisteren hebben we het deeg al gemaakt, waardoor het lekker opstijft. Na het bakken van het gewone en het kleinbrood, bakken we de bodem. Dat doen de bakkers. De bodem krijgt dan de tijd om af te koelen. Daarna maken de banketbakkers het af met het snijden en het opspuiten van de oranjekoek.”

Alle oranjekoeken worden vanavond opgespoten met crême. Zelf verkoopt de Wolvegaster bakker de meeste oranjekoek met slagroom. ,,Zeker 80 procent gaat de bakkerij uit met room. Maar een mooie crême, zeker als die op kamertemperatuur is, is ook heerlijk”, meent Vliegendehond.

Het mooie aan het karakteristieke gebak vindt Vliegendehond dat er zoveel verschillende oranjekoeken zijn als bakkers. ,,Er is niet een recept. Wij passen de bereiding ook steeds aan. Sinds een paar jaar is onze bodem zachter. Hoe we dat doen? Ja, dat is dan weer ons geheim. Maar dat lukt door de grondstoffen die we gebruiken en ons bakproces. Niet te lang. Oranjekoek is van oudsher armeluisgebak en bevat van nature niet veel vet. Dus de bodem moet niet te lang in de oven. De kunst van goede oranjekoek zit ’m wat mij betreft in hoe je de bodem lekker zacht houdt.”

Jury proeft blind

Vanavond kiezen een vakjury en een publieksjury uit de dertig oranjekoekbakkers vier winnaars. Die vier staan op LC Nazomerfair - 16 en 17 september op Stania State in Oentsjerk - in de finale, die de uiteindelijke winnaar van Leeuwarder Courant oranjekoekverkiezing oplevert. De jury proeft vanavond het gebak ‘blind’. De publieksjury wordt gevormd door 50 betrokken LC-abonnees, de vakjury bestaat uit Hans van Noort (oud-docent vakopleiding), Joost de Bode (oud-bakker bakkerij Salverda), Hilco Wagenaar (Royal Steensma), Wietse Schiere (is tevens juryvoorzitter en meester boulanger Koopmans meel) en Jan Westera (namens de LC).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven