Wie is Bert Jonker, de man die werd neergeschoten bij Thialf?

Bert Jonker is een toegewijd en succesvol ondernemer. Hij neemt vrijwel nooit een blad voor de mond.

Jonker werd zaterdagavond neergeschoten bij Thialf. Een zakelijk conflict zou de aanleiding zijn. Hij raakte gewond aan zijn hand en maakt het naar omstandigheden goed. De verdachte is bekend bij de politie, maar was zondagochtend nog spoorloos.

De geboren Groninger (1966), die nu in Oranjewoud woont, is directeur van ingenieursbedrijf Clafis - de hoofdsponsor van de schaatsploeg van onder anderen coach Jillert Anema en de schaatsers Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Irene Schouten. Jonker is ook voorzitter van de businessclub van Thialf.

Enorme groei

Clafis maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. Halverwege vorig jaar stond het bedrijf op een landelijke 20ste plek van ingenieursbureaus, had het een omzet van ruim 30 miljoen euro en vestigingen in onder meer Heerenveen (hoofdkantoor), Soest en Arnhem.

En dat terwijl Jonker bij de start van Clafis in 2005 nog zei het ingenieursbureau klein te houden. Een paar jaar later had hij echter ruim 300 man personeel in dienst. Met plezier pakt hij klussen van andere bedrijven af, zo zei hij eerder in de Leeuwarder Courant. ,,Zolang er concurrenten zijn is de opdracht: versla ze!” Over een nabijgelegen concurrent: ,,Die heien we de grond in! Wij zijn beter, scherper.”

Restaurant

Jonker werd in 2012 ook eigenaar van Het Ambacht in Heerenveen. Een restaurant met een maatschappelijke functie. Jongeren met een moeilijke achtergrond worden er namelijk opgeleid voor een loopbaan in de horeca.

Als voorzitter van de businessclub van Thialf sprak hij ruim twee jaar geleden zijn ergernissen uit over drie opgestapte commissarissen. Joop Atsma, Anne Hettinga (Jonker: ‘die buschauffeur die de touwtjes in handen had’) en Geert Kuiper vertrokken omdat ze geen vertrouwen hadden dat de verbouw van Thialf qua planning en financiën zou worden gehaald.

Schaatsconflict

Eind oktober speelde hij een rol bij het conflict tussen de KNSB en de schaatsers. De verlieslijdende bond wilde namelijk financieel korten op de schaatsploegen. Jonker, naast eigenaar van Team Clafis ook voorzitter van de vereniging voor professionele schaatsploegen, zei dat de merkenteams zonder akkoord niet zouden starten op de KNSB Cup. ,,De bereidheid om te staken is 300 procent, bij alle ploegen en rijders.” Anderhalve dag voor de start van het seizoen kwam de KSNB echter over de brug, waardoor een staking werd afgewend.

Bovenal is Jonker een groot schaatsliefhebber en warm pleitbezorger van Thialf. Sinds 2010 is hij actief binnen de sport. Nadat hij eerder geldschieter was van buitenlandse schaatsers en financieel zwakke bonden en de schaatsacademie in Inzell steunde, presenteerde hij na de Olympische Spelen van Sotsji Team Clafis. ,,Meer betrokkenheid”, motiveerde Jonker. ,,Ik wil knuffelen met de schaatsers.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement