Wethouder Welle (Ooststellingwerf) sneeft in zonneparkkwestie

Na een ronduit bewogen procedure rond de aanleg van zonneparken in Ooststellingwerf is wethouder Hans Welle (VVD) donderdagavond opgestapt.

Hij deelde dat besluit mee aan het eind van een debat waarin de politiek raadsbreed vernietigend oordeelde over zijn optreden in het zonnevelddossier. Hij ervoer een gebrek aan vertrouwen van de raad, terwijl de taken op zijn bord ,,niet gebaat zijn bij aangeschoten wild als wethouder.’’ Welle was sinds maart vorig jaar wethouder.

Overigens haalde het bewuste plan voor voorlopig drie zonnevelden bij Appelscha, Haulerwijk en Donkerbroek het wel. Slechts Welles eigen partijgenoten en twee raadsleden van Ooststellingwerfs Belang stemden tegen.

Gebrekkige communicatie

Tijdens de extra vergadering over het onderwerp laakten de fracties de gebrekkige communicatie met omwonenden van het aanvankelijk beoogde zonneveld aan de Houtwal bij Oosterwolde, waarbij direct omwonenden geen uitnodiging voor een inspraakavond ontvingen.

Ze verweten Welle ook een te laconieke opstelling, toen deze omissie aan het licht kwam. Maar boven alles betwijfelde de raad of Welle nog wel grip op het dossier had.

Dat wantrouwen groeide in de loop van het debat alleen maar. Zo wreef PvdA-voorman Simon ter Heide de wethouder onder de neus dat de in het vooruitzicht gestelde rijkssubsidie voor het project volgens hem niet afhing van de startdatum van al het werk, zoals Welle in eerdere debatten benadrukte, maar van het moment waarop het werk af moet zijn: voor 31 maart volgend jaar.

Diep door het stof

Welle ging al voor hij zijn aftreden aankondigde diep door het stof. Voor wat betreft de falende communicatie rond de Houtwal bood hij zowel omwonenden als de raad zijn verontschuldigingen aan. ,,Het geeft een hele hoop terechte woede. Dat is aan ons te wijten.’’

Voorlopig is het gewraakte zonnepark aan de oostrand van Oosterwolde door alle ophef van de baan. De gemeente kan later alsnog met omwonenden om tafel om de mogelijkheden af te tasten, maar de raad eiste wel het laatste woord bij eventuele nieuwe plannen voor deze locatie. Ook wil de politiek dat de drie plannen waarmee de gemeente wel aan de slag kan zo goed mogelijk worden ingepast in het landschap.

De gemeente voert ,,constructief’’ overleg met de eigenaren van de golfbaan bij Appelscha. Die wil niet door het nabije zonneparkplan op slot komen te zitten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement