Wat is het geheim van goed voorlezen? (+video)

Manon Boomsma van rkbs De Sprong uit Leeuwarden staat namens Friesland woensdag in de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Schouwburg Amstelveen is vandaag het toneel van de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Manon Boomsma staat op het podium namens Friesland.

Manon uit groep 7 van rkbs De Sprong in Leeuwarden mocht zich eerder al voorleeskampioen van Friesland noemen, maar vandaag maakt ze ook nog kans om voorleeskampioen te worden van heel Nederland. Wat is het geheim van goed voorlezen? Manon geeft vier tips.

1. Voorlezen doe je met je hele lichaam

,,Je moet losjes in je stoel zitten. Als je dan iets tegenkomt waarbij je je lichaam nodig hebt, kun je het nadoen.’’

2. Gebruik je gezicht

,,Kijk het publiek in. Zo komen de emoties beter over zodat iedereen snapt wat je voorleest.’’

3. Doe rustig aan

,,In het begin las ik er zo snel doorheen dat het eigenlijk niet ging. Maar het moet ook niet te rustig. Van te voren drie keer diep ademhalen, dan komt het goed.’’

4. Het boek moet ook boeiend zijn voor het publiek

,,Soms is iets leuker voor jezelf dan om voor te lezen. Ik vind het leuk als ik een paar stemmetjes kan doen: gemeen, bang, verdrietig of nonchalant.’’

Zelf leest Manon voor uit het boek Vals van Carry Slee. Dat gaat over juf Suikertoetje die er alles aan doet om van verliefde leerlingen af te komen.

Erg zenuwachtig is Manon nog niet. ,,Ik heb genoeg geoefend.’’ Als ze wint mag ze zich een jaar lang Kinderdirecteur noemen van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement