Waarom zijn gemeenteraden in rep en roer over taxivervoer?

Vanavond is er een extra raadsvergadering in de gemeente Dantumadiel over de aanbesteding van het doelgroepenvervoer in Noordoost-Friesland. Ook andere gemeenteraden in de regio trokken aan de bel.

Vanwaar die grote haast?

In de zomervakantie ontdekte het SGP-raadslid van Dantumadiel, Tom Bakker, dat de Mobiliteitscentrale Noordoost-Fryslân, die de aanbesteding uitvoert, in de voorwaarden niets heeft opgenomen over de nieuwe cao-regels voor het taxivervoer. Dat zou betekenen dat het bedrijf dat de gunning krijgt geen zware verplichtingen heeft om taxichauffeurs over te nemen van de huidige vervoerder Taxi Waaksma. Vooral oudere chauffeurs, die duurder zijn, zouden de dupe kunnen worden. Gemeenten in de regio konden tot maandagochtend 11 september reageren op de aanbesteding.

Met Taxi Waaksma was toch al eerder wat aan de hand?

Ja, het bedrijf liep in maart de eerste aanbesteding mis omdat de regio het vervoer anders wilde organiseren. Dat resulteerde erin dat drie van de vier uitverkoren bedrijven niet uit de regio zelf kwamen. Het verlies van het doelgroepenvervoer betekende een gevoelige slag voor de taxi-onderneming. Bovendien was er volgens directeur Rienk Waaksma geen goede garantie dat personeel van hem mee over zou gaan naar de nieuwe werkgevers. Waaksma ging in beroep en won dat in juni. Vervolgens moest de regio de aanbesteding opnieuw doen.

Wat is er nu volgens de raadsleden niet in orde?

De aanbesteding verwijst naar de OPOV-regeling in de oude cao Taxi, terwijl er een nieuwe cao op komst is. In die cao wordt verplicht dat nieuwe vervoerders 75 procent van het personeel van hun voorganger een arbeidsovereenkomst aan moet bieden. In de oude cao geldt slechts de verplichting om 75 procent een baanaanbod te doen.

Waarom past het Mobiliteitsbureau die nieuwe regeling niet toe?

Dat kan niet omdat de nieuwe cao nog niet is ingegaan, volgens wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel, die voorzitter is van het Mobiliteitsbureau dat werkt voor de provincie, de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland, Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Dantumadiel. In bestuurderstermen wordt het ,,niet wenselijk’’ genoemd. Waarschijnlijk omdat men vreest voor juridische procedures. De FNV brengt daar tegenin dat elders in het land de nieuwe regeling wel is opgenomen in aanbestedingen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement