Vispassages blijken hun werk goed te doen

Vispassages helpen trekvissen als stekelbaars en aal bij het passeren van de harde grens tussen zee en binnenwater, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoeker Jeroen Huisman van Van Hall Larenstein heeft het uitgerekend. Alleen al bij het gemaal van Zwarte Haan komt gemiddeld in het voorjaar 1500 kilo aan stekelbaars binnen. Een stekelbaars weegt 4 gram, vertelt Huisman er bij. Met 250 in een kilo gaat het in totaal om 375.000 stekelbaarsjes, alleen al op deze plek.

Die visjes bereikten dus met enige hulp hun voortplantingsgebied. Wat er zonder speciale passages zou zijn gebeurd? Huisman: ,,Dan hadden ze in zee moeten blijven.’’

Symposium in Zwarte Haan

De onderzoeker, die met een grote groep studenten van zijn opleiding de monitoring deed, presenteerde zijn opgedane ervaringen donderdag op een symposium op Zwarte Haan. Het was officieel de slotbijeenkomst van het project ‘Ruim baan voor vissen’, waarin de vier noordelijke waterschappen de laatste vijf jaar voorzieningen aanbrachten in gemalen om de trekvis gelegenheid te geven van zout naar zoet te zwemmen, vice versa.

In totaal heeft het project 11 miljoen euro gekost. Het Waddenfonds droeg 6,3 miljoen bij. Op zeventien plaatsen langs het Nederlandse waddenkust zijn vispassages aangebracht, naast Zwarte Haan bijvoorbeeld ook bij Roptazijl en Lauwersoog. Ze blijken dus te werken, maar de praktijk is weerbarstig. Zo stortte in 2015 opeens het aanbod aan glasaal in, om een jaar later weer te herstellen. Niemand kent de oorzaak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement