Vijf vragen over de berging van de Lancaster bij Warten

De berging van een neergestorte bommenwerper bij Warten is op dit moment gaande, maar vindt buiten het oog van het publiek plaats.

Hoe kwam het vliegtuig bij Warten terecht?

Op weg naar Noord-Duitsland werd een Engelse Lancaster (een forse bommenwerper) 75 jaar geleden aangeschoten door de Duitsers, waarna het toestel bij Warten in de Alde Feanen neerstortte. Een deel van de bemanning wist op tijd uit het toestel te springen en overleefde de oorlog.

Waarom wordt het nu opgegraven?

Het vliegtuig kwam neer op de rand van een terrein dat destijds door de gemeente Leeuwarden als afvalstort werd gebruikt. Het zakte diep in de modder. De provincie wil dit gebied nu afsluiten met damwanden, zodat vervuild water vanaf de stort niet in het oppervlaktewater terecht kan komen. Het vliegtuig ligt precies op de plek waar zo’n damwand moet komen. Het wrak moet dus worden verwijderd.

Zijn er grote verrassingen te verwachten?

Er is al veel bekend over dit vliegtuig. Dankzij verhalen van de overlevende inzittenden en ooggetuigenverslagen van omwonenden konden de locatie en de gebeurtenissen vrij goed in kaart worden gebracht. De grootste vraag is nu of zich nog menselijke resten in het vliegtuig bevinden. Eén inzittende is namelijk altijd vermist gebleven, terwijl het lichaam van de overleden piloot destijds slechts gedeeltelijk geborgen kon worden.

Waarom wordt er geen publiek toegelaten?

De mogelijke aanwezigheid van menselijke resten en de ernstige verontreiniging van de bodem maken het gebied ongeschikt voor publiek, zo hebben de betrokken partijen vooraf laten weten. Daarbij komt nog dat de locatie lastig te bereiken is. Rond het vliegtuig zijn damwanden geslagen, waarna de locatie kon worden drooggepompt. Gespecialiseerde onderzoekers in beschermende pakken leggen het vliegtuig nu bloot.

Horen we er later nog wat van?

Ja. Voorlopig valt er volgens de betrokkenen nog weinig te zien, maar de over de eventuele vondsten komt de komende weken waarschijnlijk van alles naar buiten. In oktober is er een ceremoniële vlucht boven de bergingslocatie ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement