Video: Vader verdronken matroos (19) verwijt reder 'dood door schuld'

14 december 2010 kapseisde visserijschip Frisia (HA38) op de Noordzee boven Terschelling. De complete bemanning stierf bij die scheepsramp, onder wie Steven van den Broek. De 19-jarige Groninger werkte nog maar enkele weken werkte als matroos.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kwam met een schokkend rapport over de oorzaak van de ramp. Voor Erik van den Broek, vader van Steven, reden om aangifte te doen tegen de rederij uit Zoutkamp wegens ‘dood door schuld’.

Nooit eerder deed de vader van de verdronken matroos zijn verhaal. Nu vertelt Van den Broek waarom hij de rederij verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn zoon. zaterdag in een uitvoerige reportage in de krant en als Plus-verhaal op de site, nu al deels in de video boven dit verhaal.

'Er moet iets positiefs uitkomen'

,,Ik besloot aangifte te doen vanwege de slechte technische staat van het schip. Het was niet dat ik de reder achter tralies wenste, ook al besefte ik dat het daartoe kon leiden. Wat ik belangrijk vond was dat de reder nog een twintigtal schepen op zee had, met jonge jongens aan dek. Er moest iets positief uitkomen. Niet uit wraak, niet om geld.

Van den Broek verwijt de reder dat hij op onverantwoorde manier aan kostenbesparing deed bij de veiligheidsvoorzieningen aan boord, dat hij een onzeewaardig schip uitstuurde, met een onzeewaardige bemanning.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement