Verdeeldheid speelt aanpak ganzen nog altijd parten

Het klinkt als een ultimatum. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond wil dat boeren in het ganzendossier hun zin krijgen. Anders volgen er juridische stappen.

Bezwaarschriften, officiële verzoeken om beleidsstukken openbaar te maken en klachten over gevolgde procedures zijn in voorbereiding. De NMV gaat eventueel tot aan Europa toe om het provinciebestuur te dwingen het ganzenplan aan te passen, kondigde NMV-bestuurder Peter van Kempen gisteren aan op een bijeenkomst in Joure. Hier bespraken de veehouders de kwestie samen met leden van de wildbeheereenheden.

Officieel gaat het nieuwe ganzenbeleid op 1 november in. Nu het bijna zover is, staan de neuzen van de betrokken partijen nog lang niet allemaal dezelfde kant op. Om de schade te beperken wil de provincie jaarlijks maximaal zo’n 200.000 ganzen laten afschieten. Boeren die het eerste jaar hun quota niet halen, worden beboet, jagers moeten de klus klaren maar vinden dat ze aan te veel regels zijn gebonden. En dat, stelt Van Kempen, terwijl de provincie zelf het aantal ganzen uit de hand heeft laten lopen.

De NMV zegt duur juridisch onderzoek te hebben laten verrichten, met als uitkomst dat jagers best al een uur voor zonsopkomst aan de slag mogen. Gedeputeerde Johannes Kramer ziet die mogelijkheid nog niet. Toch moet het wel, zegt Van Kempen. Anders is het niet haalbaar de gewenste aantallen ganzen te schieten en moet de invoering van de eventuele boete voor boeren voorlopig worden uitgesteld.

De NMV keert zich ook tegen de natuurorganisaties, die in hun ogen een gerichte aanpak tegenwerken. Omdat ze de reductie van winterganzen afwijzen, schorten It Fryske Gea en Natuurmonumenten voorlopig hun medewerking aan maatregelen tegen zomerganzen op, zoals het vergassen van ruiende vogels. Dat zet kwaad bloed bij de veehouders, vooral omdat de natuurorganisaties volgens Van Kempen ,,de brutaliteit hebben’’ boeren hun rechten te ontzeggen op agrarisch land dat aan natuurgebieden grenst.

Nu botert het ook niet echt tussen boeren en jagers. Volgens NMV-voorzitter Harm Wiegersma schiet de verhouding tussen de Koninklijke Jagersvereniging en de veehouders tekort. Zo ontstaat er versnipperde belangenbehartiging die de positie van beide partijen verzwakt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement