Tytsjerksteradiel sluit aan bij taxiprotest tegen aanbesteding

Een meerderheid van de raad van Tytsjerksteradiel sluit zich aan bij het protest tegen de aanbesteding van het doelgroepenvervoer in Noordoost-Friesland.

Ook in Tytsjerksteradiel heersen zorgen over het behoud van werkgelegenheid voor met name oudere chauffeurs en over de kwaliteit. ,,It giet om in kwetsbere doelgroep. It ferfier moat dan fertroud wêze’’, zegt Wijbe Postma van de FNP die de raadsactie coördineerde. Alle fracties doen mee, met uitzondering van GrienLinks en Gemeentebelangen, zegt hij.

Reacties op de aanbesteding door het Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân konden tot maandagochtend kenbaar gemaakt worden. Nu Tytsjerksteradiel aansluit, tekent zich een meerderheid af om alsnog strengere regels bij de aanbesteding toe te passen.

Achtkarspelen nam daarover een motie aan, Dantumadiel vergadert er dinsdag over en in de raadsvergadering van Achtkarspelen meldde wethouder Sjon Stellinga dat zijn collega in Ferwerderadiel ook uitstel wilde van de aanbesteding. Binnen het Mobiliteitsbureau zijn dan vier partijen voor uitstel en drie partijen (provincie, Dongeradeel en Kollumerland) niet.

Volgens de voorzitter van het bureau, wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel, is toepassing van strengere regels in de cao niet mogelijk omdat de start van de nieuwe taxi-cao is uitgesteld van 1 juli naar 1 oktober. De raadsleden hebben informatie dat het opdrachtgevers desondanks vrij staat om alvast de verscherpte regeling toe te passen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement