Telefoongebruik in auto komt bestuurder op 239 euro boete te staan

Een automobilist die op de A7 zijn mobiele telefoon bediende, moest dat weggedrag bij de kantonrechter bekopen met 239 euro boete.

De man reed in december vorig jaar over de Sneker zuidring, terwijl hij de toetsen gebruikte van een mobieltje dat op het dashboard van zijn bedrijfswagen zat geklemd. De officier van justitie stuurde hem een boete voor het wederrechtelijk ,,vasthouden van een mobiele telefoon’’ tijdens het rijden.

Zes gemiste oproepen

Betrokkene ging in beroep bij kantonrechter Jan Leijten. ,,Ik had zes gemiste oproepen’’, motiveerde hij het telefoongebruik. Met een telefoon in een dashmount zou dit moeten mogen, vond hij. De verbalisant rapporteerde dat de man ,,met zijn telefoon bezig’’ was geweest en zelfs diens opvallende patrouille-auto niet zou hebben opgemerkt.

De kantonrechter bekrachtigde de opgelegde boete: handmatig telefoneren is gevaarlijk, omdat er dan maar één hand overblijft om de auto te besturen. Bovendien leidt de telefoon de aandacht van het verkeer af.

Deze twee veiligheidsrisico’s waren voor de wetgever reden om telefoongebruik in een rijdende wagen strafbaar te stellen, memoreert de rechter. Onder het vasthouden van een telefoon moet ook de bediening van een dashboardtelefoon worden verstaan, oordeelt hij. De automobilist, die zijn eigen verdediging voerde, kan nog in beroep bij het gerechtshof.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement