Stevige wind op IJsselmeer bij skûtsjesilen Stavoren

De meeste schippers vinden het skûtsjesilen op het IJsselmeer de mooiste wedstrijd van het jaar. Ze worden door de weergoden zaterdag ook nog eens op hun wenken bediend: er staat een stevige bries.

SKS-weerman Piet Paulusma voorspelt voor de wedstrijd een windkracht 5 uit het westen, met zo nu en dan vlagen van windkracht 6. Op het diepe en grote IJsselmeer wordt het hard werken voor de bemanningen van de dertien skûtsjes. De wedstrijdcommissie heeft een zandloper uitgezet.

Op Stavoren zeilen de skûtsjes hun zevende wedstrijd, waarvan er één - maandag bij De Veenhoop - achteraf ongeldig is verklaard.

Na vijf wedstrijden staan de nummers 1 (Akkrum) en 4 (Sneek) op slechts drie punten van elkaar in het klassement. Akkrum leidt met 13,8, Grou volgt met 13,9. Lemmer staat 3 met 15 punten en Sneek is vierde met 16,9 punten.

Vorig jaar won Langweer op het IJsselmeer. De wedstrijd werd ontsierd door een aanvaring tussen Akkrum en Joure, waarna beide skûtsjes met averij de wedstrijd moesten verlaten.

In 2015 werd de wedstrijd afgelast, in 2014 won Drachten.

Volg de wedstrijd vanaf 14 uur via Twitter: @LC_skutsje

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement