SC Heerenveen helpt dertig werklozen aan werk

Sportclub Heerenveen wil samen met de gemeente dertig langdurig werklozen aan een betaalde baan helpen.

De eerste twaalf zijn deze maand aan de slag gegaan. De Sportclub heeft een jobcoach aangesteld. Ze schakelt de ruim zevenhonderd sponsors van de eigen sponsorsociëteit in om een betaalde werkplek voor de mensen te vinden. In februari gaat een tweede groep van start.

Twintig weken

Het project duurt per werkloze twintig weken. De bijstandsgerechtigden krijgen in het Abe Lenstrastadion eens per week een sportieve eco-training, ze krijgen sollicitatietrainingen en worden ingezet als vrijwilliger. ,,Zoals we omgaan met sporters, met voetballers, om ze van de bank af te krijgen - dat moet in de gewone mensenwereld ook lukken’’, sprak SC-directeur Luuc Eisenga donderdagochtend bij de aftrap van het project.

Klantmanagers van de gemeente selecteren de deelnemers. De aanstelling van de jobcoach wordt betaald uit het gemeentelijke participatiebudget. Wethouder Coby van der Laan (PvdA) streeft naar een langjarige samenwerking.

1400 mensen

De gemeente Heerenveen telt ruim 1400 mensen die in de bijstand zitten. Een deel daarvan kan snel een baan vinden, een tweede deel vereist extra zorg, een derde deel heeft ,,potentie, maar is niet direct plaatsbaar’’. Het project richt zich op de laatste groep, die tussen de twee- en driehonderd mensen groot is. ,,Grenzen verleggen, kansen krijgen, kansen pakken’’, sprak Van der Laan. ,,Het is een metafoor van de sport.’’

Drie mensen uit de eerste groep deelnemers waren afgelopen zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV al vrijwillig actief achter de bar in de maatschappelijke loge. Het project is een afgeleide van een soortgelijk initiatief bij PEC Zwolle. Gemeente en SC Heerenveen hebben al enkele jaren een project dat zich specifiek richt op jongeren. Dat blijft bestaan. ,,Heerenveen is een bijzondere club’’, aldus Eisenga. ,,Een voetbalclub is meer dan twee keer 45 minuten voetbal en een kop thee in de pauze.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement