Project voor herstel natuur in Twizelermieden van start

In natuurgebied de Twizelermieden, ten zuiden van Buitenpost, is zaterdagmiddag het startschot gegeven voor een groot project om de kwelwaterstromen in het gebied te herstellen.

Kwelwater is mineraalrijk water dat een goede basis vormt voor bijzondere planten zoals de dotterbloem. Ook weidevogels houden van grasland dat vochtig is door het kwelwater. Door de lage waterstand komt het nu echter voldoende omhoog.

120 hectare natuur

De Twizelermieden worden grotendeels ingericht voor de natuur. Na de herinriching is er 120 hectare grond beschikbaar voor particulier natuurbeheer. Deze grond is geschikt voor natuur en landbouw.

Daarnaast wordt een wandelpad aangelegd en een brug over de Bûtenpostmerfeart.

Voor het project is een miljoen euro beschikbaar. Dat is grotendeels afkomstig van de provincie maar ook Staatsbosbeheer en de gemeente Achtkarspelen betalen mee.

Schaapskudde

Gedeputeerde Johannes Kramer gaf zaterdagmiddag het startsein voor het project. Hij gaf de schaapshond van Diederik Sleurink van De Wylde Weide de opdracht de kudde in beweging te brengen. Herder en schapen trokken vervolgens het gebied binnen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement