Plan voor restaurant in 'kraakpand' bij station Leeuwarden

Het voormalige kraakpand aan de Stationsweg tegenover het Leeuwarder NS-station wordt waarschijnlijk verbouwd tot restaurant.

Bij de gemeente is een bouwaanvraag ingediend om dit vervallen rijksmonument tussen het Oranjehotel en café Wouters op te knappen voor de vestiging van een horecazaak. Aan de achterzijde komt er een flinke uitbouw voor de keuken. Aan de voorkant keert een historische aanbouw terug.

De stadsvilla is in de negentiende eeuw ontworpen door de Leeuwarder stadsarchitect Thomas Romein en wordt vernieuwd naar ontwerp van Adema Architecten in Dokkum. De verwaarloosde toestand was de gemeente al jaren een doorn in het oog. Het pand verwisselde verschillende malen van eigenaar, bijvoorbeeld om er kantoren in te vestigen. Later werd het opgekocht door nieuwe eigenaren, die er appartementen in wilden maken. Zij kregen dit door verschillende oorzaken uiteindelijk niet voor elkaar.

Na tijdelijke verhuur aan kunstenaars trokken er krakers in het gebouw. Het achterstallige onderhoud werd door de jaren alleen maar erger. Politieke partijen baalden ervan, zeker omdat dit pand het eerste is wat toeristen zien als ze van het NS-station naar de binnenstad gaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement