Omwonenden afvaloven wonen te ver weg

HARLINGEN Twee Harlingers mogen geen beroep aantekenen tegen de uitbreidingsvergunning van de Harlinger afvaloven, omdat ze er te ver vandaan wonen.

De Raad van State bepaalde woensdagochtend dat het eerdere vonnis van de rechtbank over de kwestie het juiste was.

Al eerder stelde de provincie Fryslân dat de bewoners te ver weg wonen en heeft ze niet-ontvankelijk verklaard toen ze in beroep gingen tegen de uitbreidingsvergunning. Deze vergunning staat Omrin toe om de hoeveelheid te verbranden afvalstoffen te vergroten van 228.000 ton tot 280.000 ton per jaar.

Het meest dichtbij woont een landbouwer op 1,8 kilometer van de afvaloven. De Harlingers maken zich zorgen over de uitstoot van dioxines en andere gifstoffen. Hun raadsman Henri Sarolea zei eerder dat uitgestoten dioxines op 10 kilometer afstand nog te meten zijn.

De uitbreiding is nodig omdat er steeds minder huishoudelijk afval is dat goed brandt. Om de oven goed te kunnen stoken, is meer afval nodig. Volgens Sarolea zit er meer vocht in het afval waardoor de temperatuur lager is en dioxines ontstaan.

Volgens de provincie en Omrin is er in Harlingen niets aan de hand. De Raad van State heeft de eisen aangescherpt voor omwonenden die willen procederen. Voor hen moeten er gevolgen zijn van ,,enige betekenis’’. Die moeten ze dan wel zelf kunnen aantonen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement