OM eist boete en werkstraf in mestsilozaak

Het openbaar ministerie heeft vrijdag tegen de directeur van Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega een boete van een ton, 240 uur werkstraf en een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar geëist.

Verder wil het openbaar ministerie als voorwaardelijke straf dat de verdachte voor een half jaar uit het beroep leidinggevende schoonmaken mestsilo's wordt gezet.

De directeur staat terecht op verdenking van het treffen van onvoldoende veiligheidsmaatregelen. Bij het ongeval in de mestsilo in juni 2013 in Makkinga kwamen drie mannen om: twee medewerkers en de zoon van de veehouder waar het werk plaatsvond. De slachtoffers zijn gestikt door giftige gassen in de silo.

Eerder boetes

Tijdens de zitting bij de rechtbank in Zwolle bleek dat het bedrijf eerder boetes kreeg. In april 2011 viel een medewerker van het dak van een mestvergister in Luttelgeest en overleed. De onderneming kreeg toen een boete van ruim 10.000 euro. Drie jaar ervoor kreeg het bedrijf al een boete van ruim 8000 euro omdat iemand van een ladder was gevallen.

Normale klus

Volgens de verdachte was het een normale klus onder normale omstandigheden en hij ging er met dertig jaar ervaring vanuit dat er geen problemen zouden zijn. Hij wist naar eigen zeggen op dat moment niet dat er spuiwater aan de mest was toegevoegd door de veehouder en ziet dat als belangrijkste oorzaak voor het vrijkomen van giftige stoffen. Volgens onafhankelijk onderzoek dat door de rechters werd aangehaald, is er bij normale mest al sprake van een gevaarlijke situatie en levert die toevoeging hooguit een verhoogd risico op.

Vrijspraak

,,Ik heb altijd naar eer en geweten gewerkt en gehandeld'', zei de verdachte in zijn slotwoord. Volgens zijn advocaat Tjalling van der Goot vroeg de rechtbank om vrijspraak. Uitspraak over drie weken - vrijdag 10 maart - in Zwolle.

Lees via @LC_live op Twitter ons liveverslag van de zitting terug.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement