Nij Smellinghe krijgt specialistische techniek om huidkanker beter te behandelen

Nij Smellinghe kan vanaf september als eerste ziekenhuis in Friesland met een betere, specialistische techniek huidkanker verwijderen.

Friese patiënten moeten nu nog naar Groningen of Zwolle als ze huidkanker in hun hals of gezicht via de zogenoemde Mohs-methode willen laten verwijderen, maar na de zomer kunnen ze daarvoor in Drachten worden geholpen.

Met steun van zorgverzekeraar De Friesland en in samenwerking met dermatologen van andere Friese ziekenhuizen is de ooit door de Amerikaan Fredrick Mohs ontwikkelde techniek naar Friesland gehaald. De verwachting is dat er op termijn drie- tot vierhonderd patiënten per jaar mee geholpen kunnen worden.

Meest voorkomende vorm

Met Mohs-chirurgie kan bijna 100 procent oppervlakte worden verwijderd van het gebied waar de huidkanker zich manifesteert, tegen 3 tot 5 procent met de nu gebruikte technieken.

De techniek wordt gebruikt voor het verwijderen van basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker die bijna nooit uitzaait, maar die wel functionaliteiten in het gezicht kan verstoren, zoals zien, ruiken en spreken. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Bijna twee op de drie gevallen openbaren zich op het hoofd of de hals.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement