Nieuwjaarsreceptie Leeuwarden: nieuwe stadionkoorts

Het verkiezingscircus is begonnen, de spanning voor de Kulturele Haadstêd stijgt en het nieuwe Cambuurstadion lijkt bijna in kannen en kruiken.

Vooral hierover ging het maandag op de gemeentelijke nieuwjaarsborrel in de Harmonie. Burgemeester Ferd Crone benadrukte in zijn toespraak hoe Leeuwarden aan de weg timmert om klaar te zijn voor 2018.

Verder riep hij iedereen op om in dit dubbele verkiezingsjaar een open debat na te streven, ,,waarin je elkaar laat uitpraten.’’ Iedereen mag zijn zegje doen, zolang de discussie eerlijk verloopt: ,,We hoeven niet in ruzie en achterklap te vervallen.’’

Bij de drankjes en hapjes stond Lutz Jacobi als nieuwe PvdA-lijsttrekker garant voor gespreksstof. En zouden de zittende PvdA-wethouders Andries Ekhart en Henk Deinum eigenlijk verder willen? ,,Ja, maar dan wel in deze portefeuille’’, aldus Ekhart. Ook Deinum wil nog wel een periode.

Ook het langstzittende PvdA-raadslid Klaas Zwart wil er wel over nadenken. Waar de sociaaldemocraten in het verleden een tekort aan wethouderskandidaten hadden, hebben ze nu dus volop keus.

Ook Isabelle Diks (PAL/GroenLinks) is het wethouderschap nog niet beu, terwijl haar raadsfractie veel ervaring laat gaan. Piet van der Wal neemt dit jaar afscheid en hetzelfde geldt voor fractievoorzitter Jan Atze Nicolai: ,,Dat schrijft onze partij voor, na drie termijnen.’’ Jan van Olffen (Verenigd Links) stopt er straks trouwens ook echt mee.

Van de generatie politici uit de vorige eeuw blijven mogelijk alleen Klaas Zwart (PvdA) Gijs Jacobse (GBL) over. Eventueel geldt dit ook voor diens partijgenoot Wyb Feddema, die voorlopig de politiek even heeft verlaten. De meeste partijen willen nog weinig kwijt over de verkiezingen. Pas in de loop van het voorjaar komt de selectie van de kandidaten op gang.

Stadionplannen Cambuur

Het verhaal dat de plannen voor een nieuw Cambuurplan bijna rond zijn is al zo vaak verkondigd, dat niemand er meer zonder scepsis over durft te praten, maar wethouder Deinum wilde de nieuwste geruchten op dit vlak wel bevestigen. ,,We hopen het voor het einde van deze maand naar buiten te brengen.’’

Concreet betekent dit dat er bijna overeenstemming is over het WTC-complex, het belangrijkste struikelblok van het afgelopen halfjaar. Leeuwarden behoudt een beurscomplex, maar een deel hiervan zal moeten worden afgestaan aan winkelruimte. Op allerlei fronten zijn de laatste maanden nog details veranderd. Bij de presentatie duiken waarschijnlijk nog niet eerder genoemde winkel- en ondernemersnamen op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement