Nieuwe btw op ligplaatsen motorboten domper voor jachthaven

De dit jaar ingevoerde btw op ligplaatsen voor motorboten bij watersportverenigingen betekent een domper voor jachthaven ’t Skipjagersgat in Westergeest.

Tot en met vorig jaar waren de ligplaatsen vrijgesteld van btw, maar vanwege een uitspraak van het Europees Hof van Justitie heeft de Nederlandse regering de regels moeten aanscherpen. In andere Europese landen wordt namelijk allang btw geheven.

Recreatie

Boten die geschikt zijn voor sport – zoals roei-, zeil- en powerboten – blijven vrijgesteld van btw, maar voor motorboten moet wel 21 procent btw geïnd worden, omdat die in eerste instantie bedoeld zijn voor recreatie.

’t Skipjagersgat raakte pas op de hoogte van de nieuwe btw-heffing nadat de facturen voor dit jaar in februari verstuurd waren, vertelde penningmeester Karel van Goethem vrijdagochtend aan de drie wethouders van Kollumerland die op werkbezoek kwamen. ,,We hebben dus wat te lage rekeningen verstuurd’’, aldus Van Goethem. ,,Het was een domper.’’

Voordelen

Het Watersportverbond vindt het jammer dat de btw op ligplaatsen voor motorboten is ingevoerd, laat woordvoerder Hylke Steensma weten. Ligplaatsen worden duurder en het levert extra werk op. Maar er zijn ook voordelen, aldus Steensma. Zo kan er btw teruggehaald worden op investeringen.

Het Watersportverbond heeft geprobeerd de leden zo goed mogelijk te informeren, zegt Steensma. Uit een evaluatie moet blijken of er meer verenigingen last hebben gehad van de nieuwe regels. Voor ’t Skipjagersgat valt het nog mee: ,,We gaan er niet failliet aan.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement