Nieuw Gomarus College Drachten krijgt meer samenhang en hoogte

Met een aangepast ontwerp start begin volgend jaar de bouw van het nieuwe Gomarus College aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten.

Te laag, te ver weg van de weg en geen samenhang met de omgeving. Welstandcommissie Hûs en Hiem was begin dit jaar kritisch over het ontwerp van de nieuwe dependance van de gereformeerde scholengemeenschap aan de Burgemeester Wuiteweg.

Oude Ambachtsschool

Tientallen jaren stond op die plek, verscholen achter monumentale berken, de Oude Ambachtsschool. Een statig, monumentaal pand. Drie verdiepingen, hogere ramen.

En toen kwamen de tekeningen van de nieuwe school: twee verdiepingen, gepositioneerd tussen de Burgemeester Wuiteweg en de Drift, met een nieuw fietspad tussen beide straten. De ingang werd halverwege het pad getekend.

Hûs en Hiem vond het maar niets. Het gebied zou te open worden, de leden van de comissie vreesden voor leegte.

Hoger pand

Architectenbureau BDG uit Zwolle trok zich de kritiek van de welstandscommissie aan en tekende in de afgelopen maanden het eerste ontwerp om in een definitief ontwerp. Het pand is verhoogd, net als de dakgevel bij de ingang. Die ingang komt halverwege de Wuiteweg en de Drift. Een fietspad verbindt de twee straten met elkaar. Achter de school komt een grote fietsenstalling. Aan de Drift komen parkeerplaatsen voor auto’s. Ook is er ruimte voor een speelplaats.

De bouw start in januari. Smallingerland betaalt de bouw, ruim vier miljoen euro. De verwachting is dat de school begin 2019 klaar is voor gebruik. In de nieuwe school is ruimte voor 300 leerlingen van Gomarus.

Handtekeningen voor gevel

De Oude Ambtachtsschool is inmiddels helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Het pand is gesloopt. Drachtsters verzamelden begin dit jaar nog honderden handtekeningen om de gevel van de oude school te behouden.

Tevergeefs, de politiek - die de nieuwbouw betaalt - brandde de vingers niet aan het ontwerp en al helemaal niet aan de sloop van het oude pand. Een paar maanden eerder waren ze daar unaniem mee akkoord gegaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven