Natuur wint het van plastic op kunstwerk in vaart Bakkeveen

De Friese steden mogen dan alle elf hun eigen fontein hebben, Bakkeveen brengt zelf zijn eigen kunstige LF2018-baken voort. Ziehier: de Griene Weach.

Je kunt het niet missen als je vanuit noordwestelijke richting Bakkeveen nadert. In de vaart, op een ponton, ligt sinds woensdagavond een gevaarte van 11 meter lang en een meter of 4 hoog.

Het gaat om een metalen frame, aangekleed met plastic afval, gesmeed in de vorm van een golf die over de Bakkefeanster Feart rolt. Wekenlang zamelde het dorp er petflessen en andere plastic zooi voor in.

De troep staat symbool voor de plastic vloed die wereldwijd het oceaanleven bedreigt, vertelt projectleider Vincent Veldhoen.

Symbool van hoop

Toch moet het kunstwerk – waarvoor plaatselijke kunstenaars Alie Popkema, Aaltje van der Velde, Michel Pol en Michel Bouma de handen ineen sloegen – niet als baken van naderend onheil worden gezien. De Griene Weach is juist een symbool van hoop.

Het opvallende object is namelijk nog niet af. Vanmiddag, bij de officiële onthulling worden groenteplanten aan de voet van de golf geplant. Die moeten de komende maanden hun werk gaan doen en het plastic gaan overwoekeren met onder meer komkommers, courgettes, tomaten en bonen. ,,De natuur wint het zo van het afval’’, vat Veldhoen de boodschap samen.

Dorpsmaal

In september moeten de groenten oogstbaar zijn. ,,We zullen er dan tijdens een dorpsmaal van eten. Dan is de cirkel rond’’, vertelt de projectleider.

Het project van de Griene Weach hangt samen met een ander Bakkeveens project dat inwoners het belang van planten onder de neus wrijft. Het gaat om de dorpstuin die bij wijze van proef in het wijkje De Bosk gestalte krijgt. De gemeente Opsterland liet hier perkjes gemeentegroen inzaaien met wilde- en eetbare bloemen en planten. Bewoners die dat wilden konden een jasmijn- of vlinderstruik krijgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement