Nationale Ombudsman tikt Leeuwarden op vingers

De gemeente Leeuwarden heeft niet genoeg gedaan om een vrouw met een verstandelijke beperking te begeleiden naar passend werk. Dat oordeelt de Nationale Ombudsman. De vrouw uit Leeuwarden viel daardoor twee jaar tussen wal en schip.

Na haar plaatsing bij sociaal werkbedrijf Caparis kwam de vrouw in 2014 ziek thuis te zitten, waarna haar moeder een klacht bij de gemeente indiende over onvoldoende begeleiding. Wethouder Andries Ekhart ging daarop met de ouders in gesprek, maar staakte dit overleg nadat de ouders hun klacht hadden gedeeld met de Leeuwarder politieke partij Verenigd Links.

Volgens Ombudsman Reinier van Zutphen handelde Ekhart hiermee in strijd met het vereiste van maatwerk. Ook door de moeder daarna formeel terug te verwijzen naar Caparis, nam de gemeente geen houding aan die op snelle oplossing was gericht.

Na een tweede klacht van de moeder in 2015 volgen nieuwe afspraken met Leeuwarden, maar volgens de Ombudsman laat de gemeente de regie daarbij teveel over aan Caparis. Hij verwijt Leeuwarden een gebrek aan voortvarendheid in de kwestie.

Leeuwarden stelt in het onderzoeksrapport dat de gemeente de belangen van de vrouw goed heeft behartigd, maar dat het probleem bij Caparis lag. Het sw-bedrijf zou niet of te laat (onjuiste) informatie over de vrouw hebben gegeven.

Van Zutphen maant de gemeente alsnog met een goede oplossing voor de vrouw te komen en herhaling bij nieuwe gevallen te voorkomen. Na bemiddeling van Ekhart heeft de vrouw deze maand een vaste aanstelling gekregen bij Empatec, de sociale werkvoorziening in het westen van Friesland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement