Minderjarige komt nog makkelijk aan alcohol

Nog altijd veel te veel minderjarige Friese jongeren kunnen alcohol kopen. Meer dan de helft van de zeventienjarigen slaagde er bij een onderzoek in drank te kopen.

Dat blijkt uit een dinsdagmiddag op het gemeentehuis van Harlingen gepresenteerd nalevingsonderzoek naar alcoholverstrekking aan jongeren onder de achttien jaar. Supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s, jongerencentra, sportkantines en evenementen in Fryslân geven drank wel iets minder gauw mee aan jongeren dan bij het vorige nalevingsonderzoek in 2015. In 48 procent van de situaties waarin zeventienjarigen als ‘mystery shopper’ drank probeerden te kopen, werd hun dat geweigerd. In 2015 was dat slechts 37 procent. Drankverkoop aan minderjarigen is sinds 1 januari 2014 verboden.

Welke Friese alcoholverkopers leven het drankverkoopverbod aan minderjarigen het slechtst na?

Op Friese evenementen konden de vijftien jongeren die meewerkten aan het onderzoek het makkelijkst alcohol kopen. In bijna vier van de vijf pogingen (79 procent) was dat geen probleem. In de meeste gevallen werd door de zeventienjarigen bier besteld. Ook in sportkantines (68 procent) kregen de jongeren vaker wel dan niet drank mee. In cafetaria’s (57 procent), cafés en restaurants (55 procent), jongerencentra (55 procent) en slijterijen (46 procent) was het al iets moeilijker voor de zeventienjarigen om aan alcohol te komen. Het strengst zijn de supermarkten. Daar kregen twee op de drie minderjarigen ‘nee’ te horen toen ze probeerden bier af te rekenen.

Is drank voor jongeren in de ene gemeente eenvoudiger te kopen dan in de andere gemeente?

Jazeker. In Leeuwarderadeel komen minderjarige jongeren het simpelst aan drank. Slechts 18 procent van de aankooppogingen mislukte daar. Ook op het Bildt (28 procent) en in Harlingen (35 procent), Leeuwarden (37 procent), Achtkarspelen (38 procent), Opsterland (38 procent), Súdwest-Fryslân (38 procent), Smallingerland (39 procent) en Tytsjerksteradiel (39 procent) wordt het jongeren relatief niet moeilijk gemaakt alcohol te kopen, met minder dan vier op de tien geweigerde aankopen. De beste controle werd door de undercover-jongeren ervaren op Ameland. Op het Waddeneiland slaagde slechts een op de tien aankooppogingen. Ook in Dantumadiel (83 procent), Vlieland (69 procent), Dongeradeel (67 procent) en Menameradiel (63 procent) dropen de zeventienjarigen duidelijk vaker zonder succes af dan dat ze een drankje meekregen.

Zes van de 24 Friese gemeenten leven het alcoholverbod voor minderjarigen slechter na dan twee jaar geleden. Dat geldt voor Franekeradeel, Harlingen, Leeuwarderadeel, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland. Er is natuurlijk wel sprake van een momentopname. Het aantal bezochte verkooppunten varieert van 9 tot 95 per gemeente.

Springen de Friese alcoholverkopers landelijk uit de toon?

Nee, integendeel. Landelijk leven drankverkopers de regels nog (veel) slechter na. Alleen slijterijen zijn buiten Friesland gemiddeld iets strenger. En voor supermarkten is het cijfer gelijk: in het hele land krijgt gemiddeld een op de drie minderjarigen op die verkoopplekken nog alcohol mee.

Wie heeft het onderzoek eigenlijk uitgevoerd?

Dat heeft het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP gedaan in opdracht van de Friese gemeenten. Vijftien Friese jongeren van zeventien jaar moesten bier kopen. Of als dat niet te koop was wijn, een mixje of sterke drank. Als naar hun leeftijd werd gevraagd, antwoordden ze dat ze achttien jaar waren, zoals dat volgens de onderzoekers doorgaans ook in de praktijk gaat. De jongeren zijn zo geselecteerd dat ze er ook als iemand van rond de zeventien jaar uitzagen. In totaal zijn er bijna duizend aankooppogingen gedaan op 580 verschillende verkooppunten. De Friese gemeenten kunnen met de resultaten aan de slag. De beste methode voor alcoholverstrekkers om te voorkomen dat er drank aan minderjarigen wordt verkocht is vragen naar een ID-bewijs. In meer dan vier van de vijf gevallen zorgt dat voor een correcte naleving van de aankooppoging, stellen de onderzoekers vast.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement