Leeuwarden bekijkt veiligheid Europaplein

Twee auto’s zijn van het vernieuwde Europaplein op het fietspad beland. Op het gemeentehuis wordt maandag besproken of er maatregelen nodig zijn.

Het Europaplein in Leeuwarden is aangepakt: fietsers rijden in tunnels onder de autoweg door. Nog voor de opening ging het mis. In november raakte een personenauto van de weg op het lager gelegen fietspad. Er was alleen maar blikschade.

Ongeval

Afgelopen vrijdag raakte een automobilist die van de Heliconweg kwam en naar de Valeriusstraat wilde de macht over het stuur kwijt, naar eigen zeggen door het gladde wegdek. Ook zijn auto belandde op het fietspad, ook nu was er alleen materiële schade.

Discussie

Maar de discussie over de veiligheid van het vernieuwde plein is daardoor wel opgelaaid. Veel mensen geven op Facebook lucht aan hun ongerustheid. Het is nu twee keer goed gegaan, maar wat als er fietsers rijden? Wat als er een vrachtwagen naar omlaag dendert?

Het plein voldoet aan de richtlijnen van het CROW, een kennisorganisatie voor overheden, zo laat de gemeente Leeuwarden weten. Omdat het binnen de bebouwde kom is, met maximale snelheid 50 kilometer, zijn vangrails niet vereist. Maar ,,gezien de twee ongevallen binnen relatief korte tijd’’ is er vandaag overleg of er toch extra maatregelen nodig zijn, aldus gemeentewoordvoerder Akkie Feenstra.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement