Krijgt Drachten een koopzondag rond de feestdagen?

Een definitieve koopzondag heeft Drachten nog niet, maar als het aan de lokale partij ELP ligt gaat Drachten er rondom de feestdagen in december aan proeven. De partij wil dat winkels de zondag voor Kerst en Nieuwjaar hun deuren kunnen openen.

De decembermaand is voor de middenstand de belangrijkste maand van het jaar, zegt fractievoorzitter Yntze de Vries van de Eerste Lokale Partij (ELP). Echter, zowel de twee kerstdagen als oud en nieuw wordt voorafgegaan door een zondag. De kerstdagen vallen op maandag (25 december) en dinsdag (26 december). Nieuwsjaarsdag 1 januari 2018 valt ook op een maandag.

‘Drachten eiland van Friesland’

,,Onze middenstand heeft last van omringende plaatsen als Gorredijk en Beetsterzwaag, waar de winkels op zondag wel open zijn’’, motiveert De Vries het plan van zijn partij om de winkels op zondag op te laten gaan. ,,Je kunt in die plaatsen over de hoofden lopen. Komende december is Smallingerland het eiland van Friesland waar je op zondag geen boodschappen kunt doen.’’

De Vries vreest dat Drachtsters hun kerstboodschappen op zondag in andere plaatsen doen, in plaats van op zaterdag in Drachten. ,,Consumenten willen vers eten. Die kun je niet op zaterdag boodschappen laten doen die pas dinsdagavond op tafel staan. Bovendien zitten de winkeliers met een fors risico: ze moeten drie dagen dicht, zij blijven zitten met derving van verse producten, als consumenten niet op zaterdag bij hen komen, maar op zondag naar een andere plaats gaat.’’

De ELP reageert op een oproep van Detailhandel Nederland, die gemeenten vorige maand opriep om flexibel om te gaan met de zondagsopening, om ,,parkeerproblemen en files op de zaterdag te voorkomen’’. ,,En daar zijn tienduizenden winkeliers op aangesloten. Het is een breedgedragen verzoek van Detailhandel Nederland. Die nemen wij serieus.’’

Graadmeter

Voor Yntze de Vries, die met zijn partij voorstander is van de verruiming van openingstijden voor winkeliers, is dit plan ook een ,,graadmeter’’ voor een eventuele vaste koopzondag. ,,Er zijn in maart verkiezingen. De ELP wil wel weten wie voor en tegen een koopzondag zijn. En het zou ons verbazen als partijen nu tegen zijn, omdat ze dat met andere partijen hebben afgesproken, terwijl ze een paar weken later in de verkiezingscampagne zeggen dat ze voor zijn. Wij zeggen: laat ze zich nu maar uitspreken. Daar hebben onze ondernemers dan ook iets aan.’’

De meeste winkels in Friesland zijn ‘gewoon’ op zondag open. Onder andere in Leeuwarden, Heerenveen en Sneek zijn de winkels voor de feestdagen op zondag zelfs langer geopend. In Leeuwarden zijn de winkels normaal alleen ’s middags open, maar nu mag dat ook ’s ochtends.

Winkeliers in Drachten moeten voor de tweede zondagen ook de mogelijkheid krijgen om open te gaan wanneer ze willen, zegt De Vries.

Tegen zondag

De coalitie in Smallingerland is tegen zondagsopening, maar de vier partijen PvdA, ChristenUnie, SP en D66 hebben sinds dit najaar geen meerderheid meer. Twee raadsleden van de SP begonnen elk hun eigen partij, P.A.U.L. en Sociaal Lokaal. Beide konden zich niet vinden in de werkwijze van de SP. Wel kondigden ze aan mee te stemmen volgens SP-principes. Hoe zij denken over een zondagse openstelling, is niet duidelijk. De SP is altijd tegen geweest. Niet op basis van religieuze gronden, maar om werknemers en ondernemers te beschermen voor een 24-uurseconomie.

Oliebollenverbod

Niet alleen in Drachten is discussie over de zondagse openstelling op 24 en 31 december. In de Twentse gemeente Twenterand heeft het college van b. en w. oliebollenkramen verboden om op oudjaarsdag te verkopen. Alleen horecagelegenheden die normaal op zondag open zijn, mogen binnen hun frituurbollen verkopen. Tegen speciale kramen of deurverkoop door bijvoorbeeld muziekverenigingen wordt opgetreden.

Ondernemers willen zondags open

De zondagse openstelling is een jarenlange discussie in Drachten. In december 2015 gingen ondernemers nog langs op het gemeentehuis om het belang voor de koopzondag onder de aandacht van het gemeentebestuur. Een paar maanden later bleek uit een enquête onder centrumondernemers dat een overgrote meerderheid voor een koopzondag is. De gemeenteraad debatteerde er nog over, maar het debat werd een inkopper: de vier coalitiepartijen hielden vast hun een afspraak.

De raad van Smallingerland gaat dinsdag 17 oktober in debat over het ELP-plan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement