Krijgen we nooit meer een Elfstedentocht op de schaats? (+video)

Oud-ijsmeester Jan Oostenbrug weet het zeker, in 1997 is de laatste Elfstedentocht geschaatst.

Door klimaatverandering, waardoor het 's winters niet meer hard en lang genoeg vriest, is de kans op een tocht klein. Maar het uitblijven van vrieskou is volgens Oostenbrug echter niet het enige probleem. Alle regels en instanties die betrokken zij bij een evenement op de schaal van de Elfstedentocht maken de organisatie schier onmogelijk.

In dit opiniestuk legt Oostenbrug puntsgewijs uit waarom volgens hem nooit meer een Elfstedentocht geschaatst zal worden.

Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden, denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Volgens hem kan het nog steeds koud genoeg worden en wordt de organisatie niet beperkt door regels en instanties zoals de Veiligheidsregio Fryslân. Als voorbeeld noemt hij de winter van 2012, toen de tocht bijna door kon gaan. De veiligheidseisen van vandaag zijn niet anders dan die van toen, aldus Wieling.

De volledige reactie van de voorzitter is te lezen in dit stuk.

Onthulling Elfstedenmonument op het Bildt

Bekijk hieronder een fragment van de onthulling van een Elfstedenmonument afgelopen zaterdag bij Vrouwbuurstermolen waar Oostenbrug tijdens een korte toespraak zei dat hij de kans op een nieuwe Elfstedentocht in de toekomst 'op nul' schat.

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement