Koopzondag-trauma weer even terug in raadszaal Dokkum

De smeekbede van Jumbo-ondernemer Titus Vogt ten spijt, lijkt het gros van de raad van Dongeradeel niet bereid het koopzondagenbeleid aan te passen.

Vogt wil graag op een aantal extra feestdagen open, zoals Goede Vrijdag en eerste paas-, pinkster- en kerstdag. Hij noemt het niet meer van deze tijd dat je op die dagen wel een biertje in een café kunt drinken, maar geen pak suiker in de supermarkt kunt kopen. Ook wijst hij erop dat buurgemeente Kollumerland een ruimer beleid rond koopzondagen kent.

Donderdagavond discussieerde de gemeenteraad over Vogts verzoek. De koopzondag is een uiterst beladen onderwerp in Dongeradeel; eind 2015 klapte de coalitie vanwege onenigheid over het zondagswinkelen.

Die episode is voor veel raadsleden nog een open wond, bleek tijdens de vergadering.

'Dubieuze evaluatie'

ChristenUnie-voorman Rein Ferwerda agendeerde de discussie; in 2015 blies hij de coalitie op omdat hij de zondagsopenstelling plots niet meer steunde. Toen hij donderdag andermaal de ‘dubieuze evaluatie’ de schuld gaf, slaakte de rest van de raad een collectieve zucht.

Vervolgens raakten VVD-leider Anton van der Aar en CDA-voorvrouw Esther Hanemaaijer in een vinnige discussie over de vraag of de christendemocraten eerder nu wel of niet voor de koopzondag hadden gestemd.

ABD-fractievoorzitter Jannie van Midlum memoreerde nog maar eens dat de vorige discussie over de zondagsopenstelling ,,veel onrust’’ heeft opgeleverd. Ze stelde voor om een nieuwe discussie over te laten aan de gemeenteraad van de toekomstige fusiegemeente Noardeast-Fryslân. De rest van de coalitie schaarde zich achter haar standpunt, tot onvrede van Van der Aar. ,,Ongelooflijk. Ik word hier echt kwaad om. Schaf dan meteen alle vergaderingen maar af tot 2019.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement