'It Moaiste fan Fryslân': Friezen vinden oude panden het mooist

De top 10 van mooiste Friese gebouwen wordt overheerst door historie. De komende maanden wordt hieruit de Friese topper gekozen.

Een jury stelde dit voorjaar een top 100 van mooiste Friese objecten samen, met hulp van de Friese bevolking. Iedereen kon de afgelopen maanden meestemmen voor de selectie van de toppers in de tien verschillende categorieën. De winnaars hiervan zijn vandaag bekendgemaakt. Opvallend is dat er vooral op historische gebouwen is gestemd.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Dit geldt bijvoorbeeld voor de overwegend zeventiende-eeuwse huisjes vanSchiermonnikoog: ze zijn de winnaar in de categorie wonen.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Ook de Noorderhaven inHarlingen biedt een historische aanblik en is gekozen als mooiste object in de categorie wijk&dorp.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

En wat te denken van het driehonderd jaar oude stadhuis van Bolsward? Het is het mooiste ‘publieke gebouw’ van de provincie.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Waar de zestiende-eeuwse Leeuwarder Oldehove weinig stemmen trok, was het de zeventiende-eeuwse Sneker Waterpoort die in de categorie Friese iconen als winnaar uit de bus kwam.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Binnen de categorie Fries erfgoed won het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, een gebouw met achttiende-eeuwse inrichting.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Ruim honderd jaar oud is de Centraal Apotheek, een gebouw dat vaak wordt gezien als het mooiste noordelijke voorbeeld van jugendstil of art nouveau.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Eén ander twintigste-eeuws gebouw prijkt op de lijst, namelijk het in 1933 gebouwde Karmelklooster in Drachten.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

In de categorie groen&water werd de reeks Gaasterlandse kliffen langs het IJsselmeer nummer 1.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

Bij vervoer&energie en bescherming won de langgerekte zeedijk langs de Waddenkust, terwijl het vernieuwde – maar ook historische – Park Vijversburg in Tytsjerk in de prijzen viel als mooiste ,,nieuwe ruimtelijke ontwikkeling’’.

FOTO ITMOAISTEFAN.FRL

www.itmoaistefan.frl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement